28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 Septembar 2014 04:07

Zvaničnici na izbornim listama

Za ovogodišnje izbore u Bosni i Hercegovini (BiH), najavljene za 12. oktobar, prijavljeno je 7725 kandidata. Od toga 488 kandidata već obnaša neku od funkcija na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou. Ovo su podaci do kojih su došle organizacije UG “Zašto ne”, Transparency International BiH i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), uz podršku 15 organizacija civilnog društva iz različitih krajeva BiH.

Stranke koje čine vlast na entitetskom i državnom nivou (SDP, SDA, NSRzB, HSP, SNSD, SP RS, DNS, SBB, SDS, HDZ BiH i HDZ 1990), zajedno sa svojim koalicionim partnerima, kandidirale su 3642 osobe od kojih 395 u ovom mandate već obnašaju funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou.

Najviše „ponovljenih“ kandidata ima SDP, koji na svojim listama ima 103 osobe koje obnašaju neku funkciju u ovom mandate. SDA je na ovim izborima kandidovala 79 osoba koje obnašaju neku funkciju u ovom mandatu, u SNSD je kandidovala 40 “ponovljenih” kandidata, HDZ BiH – 63, SBB – 33, Narodna stranka “Radom za boljitak” – 22, HDZ 1990 – 20, SDS – 19, DNS sa koalicionim partnerima – 6, SP RS – 3 i HSP sa koalicionim partnerima, sa 7 kandidata koji već obnašaju neku funkcijuAnaliza podataka pokazuje da je većina ovih kandidata dobro pozicionirana na listama stranaka i to su u velikom broju slučajeva najvidljivije osobe u kampanjama stranaka, što ukazuje na favoriziranje u odnosnu na druge kandidate. Sa ovakvom strukturom izbornih lista, stiče se dojam da upravo „ponovljeni“ kandidati imaju veće šanse da osvoje neku od funkcija, to jest da ostanu na funkcijama koje su već obnašali. Sa druge strane, stječe se dojam da novi, a posebno mladi kandidati strankama služe za popunjavanje mjesta na listama i privlačenje glasova.

Od stranaka koje nisu učestvovale u vlasti u mandatu 2010. – 2014., najviše kandidata koji su bili na nekoj od funkcija u proteklom mandatu ima Stranka za BiH – 19, a slijede je PDP u koaliciji sa NDP sa 11, dok Demokratska fronta ima 9 „ponovljenih“ kandidata/kinja.

Povezani članci (by tag)