19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 Septembar 2014 00:05

Stranka za BIH o Vladi ZDK

Odgovornost dugo već nije istinsko obilježje u radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona.  Posljednji ostaci političke etike ustupaju mjesto demagogiji koja je postala dominantan princip u vršenju vlasti. Hipokrizija je dostigla svoj vrhunac sa inrervencijom u oblasti obrazovanja koje bi, zbog društvenog cilja i elementarne pretpostavke za izgrađivanje prosperitetnog društva, moralo biti oslobođeno svakog ideološkog uticaja i licemjerstva.

 

Odluka resornog ministra da poništi konkurs i izbor po konkursnoj proceduri u osnovnoj školi u Novom Šeheru je samo jedna u nizu sramnih odluka koje obogaćuju već prebukirani katastrofalni saldo Vlade kantona.  Ta odluka nije problem samo te škole, ona je društveni problem jer derogira zakonom utvrđeni postupak i kriterije za izbor nastavnog osoblja, zanemaruje kadrovske implikacije, favorizira jedne na račun drugih, produbljuje diskriminaciju i neravnoravnost.  

 

Kantonalno vijeće S BiH Zenica cijeni da se tom odlukom nastavlja započeti proces rastakanja obrazovnog sistema po nacionalnoj matrici i plemenskim podjelama. Takav pristup u sistemu obrazovanju je neprihvatljiv jer obrazovanje premješta u sferu politiziranja i na poligon političkog i stranačkog kadroviranja. Kantonalno vijeće S BiH Zenica cijeni da su neprihvatljivi pritisci, ucjene i iskljućivost koja ne korespondira s društvenim znaćajem obrazovanja i poziva Vladu kantona da svoj rad i rad ministara dovede u zakonske okvire te da se oslobodi pretjeranog stranačkog kadroviranja u oblasti koja je u sferi društvenog interesa.

  

Savjet za informisanje    

Stranke za BIH

Povezani članci (by tag)