19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 Septembar 2014 03:41

Ispunili 3 posto obećanja

Tek 3% obećanja datih 2010. godine ispunile su političke partije na svim nivoima vlasti u BiH, što je lošiji rezultat čak i u odnosu na katastrofalan prethodni mandat u kojem su partije ispunile svega 5% datih obećanja. Ovo su finalni rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti, koji je provela inicijativa Istinomjer za mandat od 2010. do 2014. godine u kojem je analiziran učinak političkih partija na tri nivoa vlasti u BiH (BiH, FBiH i RS).

 

Prema nalazima „Istinomjera“, 11 partija i jedna postizborna koalicija koje su formirale vlasti na tri nivoa u BiH, ukupno su u svojim izbornim/postizbornim programima dale 1.941 obećanje. Od ovog broja, „Istinomjer“ je pratio ispunjavanje 1.572 obećanja u aktuelnom mandatu. Obećanja koja se odnose na nivo vlasti u kom ne učestvuje partija koja je dala ta obećanja, nisu bila obuhvaćena monitoringom i označena su kao neobrađena obećanja (ukupno 369 obećanja). Od 11 partija, samo tri učestvuju ili su učestvovale u izvršnoj vlasti i na entitetskom i na državnom nivou (SDP, SDA i SNSD), te su sva obećanja ovih partija bila obuhvaćena monitoringom. 

Među svim partijama čiji su programi uključeni u monitoring, najveći broj obećanja dala je Stranka demokratske akcije (432), a najmanji Srpska demokratska stranka (31). 

 

Istinomjer je pratio ispunjenost obećanja kroz sedam oblasti: ekonomija, državno uređenje, pravna država, socijalna politika, obrazovanje, zdravstvo, kultura i sport.

Od svih datih obećanja, ukupno je ispunjeno 48 obećanja ili tek 3%, većim dijelom je ispunjeno još 33 obećanja, djelomično 143, manjim dijelom 273, dok se sva ostala obećanja mogu smatrati potpuno neispunjenim. 

 

Od ukupno 693 obećanja datih od strane partija koje su učestvovale u vlasti na državnom nivou (SDP, SNSD, SDA, SDS, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) ispunjeno je 13 obećanja, što iznosi tek 2%.  

Gledano po pojedinačnim oblastima, najveći procenat ispunjenih obećanja je u oblasti spoljne politike i iznosi svega 5%, dok je najveći procenat neispunjenih obećanja u oblasti državnog uređenja (70%), za kojim slijedi oblast spoljne politike sa 62%.

 

Ukoliko gledamo broj ispunjenih obećanja po strankama, na državnom nivou najbolje stoji SNSD sa 7 ispunjenih obećanja, a slijede ih SBB sa 4 ispunjena, te HDZ 1990 i SDA po 1 ispunjeno obećanje, što su ukupno i sva ispunjena obećanja za obaj nivo vlasti. 

 

Procentualno, najveći broj obećanja je također ispunio SNSD (13%), dok su partije sa procentualno najviše neispunjenih obećanja SDA (69%) i SDP (60%).

Na nivou FBiH do završetka monitoringa (august 2014.), od ukupno 843 data obećanja, tek 20 je ispunjeno u potpunosti, što također iznosi 2% ispunjenih obećanja. Čak 410 obećanja koja su dale partije koje su činile vlast u FBiH u mandatu 2010. – 2014. nije ispunjeno tokom mandata, što čini 56% obećanja. Manjim dijelom je ispunjeno 146 (20%) obećanja, većim dijelom 19 (2%), dok je prekršeno 7 (1%) obećanja. Neutemeljena su bila 73 obećanja, dok je 108 obećanja dobilo samo ocjenu konkretnosti.

 

Kada pogledamo partije koje su učestvovale u vlasti SDA ima najveći procenat ispunjenih obećanja od 5%, sa ispunjenih 14 obećanja, dok NSRzB i platforma imaju ispunjeno tek po jedno obećanje, ili 2%. Što se neispunjenih obećanja tiče, prednjači SDP sa 165 neispunjenih obećanja (62%), a druga partija po broju neispunjenih obećanja je SDA sa 151 neispunjenim obećanjem (49%). 

Na ovom nivou vlasti oblast sa najvećim procentom ispunjenih obećanja je Zdravstvo, u kojem je ispunjeno 6% obećanja (ukupno 6 obećanja), a slijedi je oblast Socijalna politika sa ispunjenih 4% obećanja (ukupno 6 obećanja), dok su oblasti sa najmanjim procentom ispunjenih obećanja Pravna država sa 1% (1 ispunjeno obećanje) i Obrazovanje i Spoljna politika bez ijednog ispunjenog obećanja.

 

Na nivou RS partije koje su formirale Vladu RS (SNSD, DNS i SPRS) ukupno su dale 447 obećanja, od čega je ukupno praćeno 389 obećanja koja se odnose na entitetski nivo vlasti.  

Partije koje su bile na vlasti u Republici Srpskoj u mandatu 2010. – 2014. su ukupno ispunile 16 obećanja, što znači da je ukupno ispunjeno 4% datih obećanja. Nije ispunjeno 188 obećanja ili 48%.

 

Od partija koje su učestvovale u vlasti u Republici Srpskoj, najveći broj ispunjenih obećanja ima SNSD (14), te je procenat ispunjenosti obećanja ove partije 7%. SP RS i DNS imaju po jedno ispunjeno obećanje (1%). 

 

SNSD je lider i po pitanju neispunjenih obećanja, kojih ima 95, što je tačno 50% obećanja koja je ova partija dala. SP RS ima 64 neispunjena obećanja, što je 51% obećanja koja je ova partija dala. DNS ima 29 neispunjenih obećanja, što je 40% obećanja koja je ova partija dala.

 

Ako pogledamo prema oblastima u RS-u, najveći procenat ispunjenih obećanja je u Zdravstvu (10%) u kojem su ispunjena 3 obećanja. Spoljna politika ima ispunjenost od 7% (1 ispunjeno obećanje), a oblast Socijalne politike ima 5% ispunjenih obećanja (2 ispunjena obećanja). Oblast ekonomije ima procenat ispunjenosti od 4%, ali i najviše ispunjenih obećanja (7).

 

Što se procenta neispunjenosti obećanja tiče, najlošije rangirana je oblast Pravna država, koja nema niti jedno ispunjeno obećanje.

 

Tim Istinomjera