19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Septembar 2014 15:26

Saopćenje zastupnice SBB-a

Na 30. Sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održanoj 6.12.2012. godine, tačnije tokom trajanja rasprave po 7. tački dnevnog reda – „Informacija o stanju i načinima zapošljavanja mladih visokoobrazovanih kadrova na području Zeničko-dobojskog kantona“, zastupnica SBB, Meldina Ugarak, podnijela je inicijativu upućenu Vladi ZDK za organizovanje povremenih sastanaka sa predstavnicima Univerziteta u Zenici i privrednika ovog kantona.

Predloženo je da se susreti predstavnika Vlade ZDK, privrednika, užeg članstva rukovodstva i studenata Univerziteta u Zenici održavaju svako pola godine ili na godišnjem nivou, u svrhu iznalaženja mehanizama prevencije hiperprodukcije kadrova, kao i rješavanja problema Zavoda za zapošljavanje ZDK, kako bi svaki budući student na neki način imao protekciju i veću mogućnost odrađivanja pripravničkog staža po završetku fakulteta. Samim tim, stvorio bi se ambijent i uvidjela realna potreba kadrova na tržištu rada.

Nepune dvije godine poslije, 15.7.2014. godine, zastupnica Ugarak poslala je Urgenciju Vladi ZDK i JU „Univerzitet u Zenici“ za dostavu odgovora na inicijativu.

Do danas, odgovor na inicijativu dostavio je Univerzitet, u kojem stoji da u potpunosti podržavaju inicijativu zastupnice Ugarak, da će im u mnogome pomoći pri realizaciji aktivnosti samog Univerziteta, kao i da stavljaju na raspolaganje sve svoje kapacitete da realizacija inicijative bude na što veću korist građana, kako Zeničko-dobojskog kantona, tako i BiH. 

Postavlja se pitanje – zašto Vlada ZDK, na čelu sa sadašnjim premijerom,  ne dostavlja barem odgovor na poslaničku inicijativu, koja može riješiti nezavidan položaj većine mladih visokoobrazovanih  kadrova na području ZE-DO Kantona, kada znamo da je bivši premijer, Fikret Plevljak, za govornicom podržao istu i obećao njenu realizaciju. 

Podsjećamo, te 2012. godine Vlada ZDK je obećala da će konkretnim koracima usmjeriti  resorne institucije na neophodne promjene u načinu rada kako bi se mladi brže zapošljavali. 

 

Sadašnja Vlada nije poduzela niti jedan korak da se to pokrene, a još jedna akademska godina je počela, rješenja za nove i buduće diplomirane kadrove ne postoji, kao ni za one na birou.

 

S poštovanjem,

Meldina Ugarak