24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Avgust 2014 17:59

Naša stranka: Bahata vlast proizvodi bahate vozače

Povodom tragedijeod 16. avgusta u tunelu Vranduk kod Zenice, u kojoj su dvije osobe smrtno stradale, Općinski odbor Naše stranke Zenica izražava najdublje saučešće porodici stradalih, ali upućuje i najoštriji protest protiv svih posredno odgovornih za tragični događaj.


Nesavjesni vozač, koji je usmrtio dvoje roditelja i povrijedio dvoje djece, jedan je od mnogih, pred koje vlasti na vrijeme nisu postavila odgovarajuće prepreke u vidu prijetnji drakonskim kaznama za nesavjesnost.  Bahate vlasti snose značajan dio odgovornosti za smrtonosne posljedice sve većeg broja bahatih vozača, zato što nemaju preventivnu strategiju. Preventivno djelovanje u takvim slučajevima pretpostavlja da se nesavjesan vozač opazi i kazni prije nego što njegova nesavjesnost dovede do smrtnih posljedica.

Podsjećamo da su zakoni u našoj zemlji po navedenom pitanju uglavnom dobri, ali se moraju prestati primjenjivati selektivno. U tom smislu, odlučno tražimo dosljedno provođenje zakona i uvođenje svih mogućih mjera na prevenciji (npr. postavljanje kamerana sve mostove i tunele i rigorozno kažnjavanje za svako kršenje propisa) kako bi se broj smrtonosnih saobraćajnih nesreća sveo na minimum.