28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 09 Maj 2014 04:48

SDP o stanju obrazovanja u ZDK

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije BiH Zeničko-dobojskog kantona prezentirala je javnosti svoje poglede i stavove o stanju u oblasti obrazovanja i kulture u ovom kantonu, koje je pod motom "šta je zatečeno, šta je učinjeno, koji su problemi i kako ih riješiti?" prezentirao Mirko Trifunović, potpredsjednik KO SDPBiH ZDK-a i aktuelni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK-a. 

 

U osnovi, trenutno najveći problem u oblasti obrazovanja na području ZDK-a je kašnjenja plaća za oko 5.300 zaposlenih u više od 100 osnovnih i srednjih škola i Univerzitetu u Zenici. Uspješno provedeni projekti osnovnog i srednjeg obrazovanja, kojima se trebaju pridodati i odlično implementirani programi predškolskog obrazovanja, padaju u drugi plan u vremenu kada, zbog nedovoljnog, slabog i oscilirajućeg punjenja budžeta Zeničko-dobojskog kantona, dio osnovnih obaveza u realizaciji školskih aktivnosti mogu da dođu u pitanje. 

 

- Kašnjenje isplata plaća i ostalih zakonskih obaveza prema zaposlenicima u oblasti obrazovanja moglo bi da ugrozi i završetak školske godine - istakao je Trifunović, uz napomenu da učenici ne bi trebali da imaju problema s verifikacijom svojih diploma. 

 

U ZDK-u trenutno nema tehnološkog viška u obrazovanju, iako je tokom prošle godine bilo upisano čak 40 odjeljenja učenika manje, a koji je zbrinut kroz razne akcije nadležnog ministarstva. U saradnji s međunarodnim organizacijama uspješno su implementirani projekti u oblasti obaveznog predškolskog obrazovanja kroz koje je u ZDK-u uključeno više od 3.500 djece. Vrijedan pomena je model uključivanja djece romske populacije u obavezan školski sistem, s brojnim beneficijama posebno kod školovanja na visokoškolskim institucijama. 

 

Na području ZDK-a najslabija karika u obrazovnom sistemu je održavanje školskih objekata. 

 

Moguće je da je stanje na Zeničkom univerzitetu trenutno najstabilnija tačka u ovoj oblasti, jer se posljednih dvije godine puno uradilo na stabilizaciji ove ustanove, koja bi od juna trebala da bude u projektu dobijanja međunarodne akreditacije. 

 

U oblasti kulture stanje se znatno stabilizira i ZDK sa iznosom od 3,5 miliona KM finansira 11 općinskih biblioteka, pozorište u Zenici, te tri muzeja u Zenici, Visokom i Tešnju. Zanimljivo je da Kanton snosi čak 94 posto troškova ustanova u oblasti kulture, dok lokalne zajednice, koje imaju najviše koristi od rada ovih ustanova, učestvuju samo oko šest posto troškova. 

 

Za sport se na području kantona izdvaja najmanja sredstva, što se očituje i po rezultatima sportista, od kojih se posljednjih godina mogu izdvojiti samo uspjesi atletičara i košarkašica.