28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 05 Novembar 2013 14:37

SDA i SDP o stanju u ZDK

Klub zastupnika SDA u Skupštini Ze-Do kantona upriličio je press konferenciju na kojoj je istakao svoja zapažanja i ocjenu rada nove Vlade Premijera Muniba Husejnagića nakon 120 dana vladavine. Na press konfrenciji stavove Kluba SDA su iznijeli Ibrahim Plančić i Ibrahim Šišić.

 

''Aktuelno stanje u  ZDK u ovih 100-120 dana rada druge Vlade pokazuje da SDP nije ni prije, a ni danas imao jasnu viziju i odgovor kako voditi ovaj kanton i kako efikasno prevazići postojeću krizu. Jednostavno SDP nije dorastao izazovima i aktuelnim problemima sa kojima se susreće Zeničko-Dobojski kanton.

 

Pokazuje to i nastup Premijera gosp. Muniba Husejnagića koji je na prošloj sjednice Skupštine indirektno priznao da nema rješenja za zaustavljanje vjerovatno najvećeg budžetskog deficita sa kojim će se ovaj kanton suočiti na kraju ove godine ukoliko se uskoro ne napravi realan rebalans budžeta, baziran na objektivnoj prihodovnoj strani budžeta, a ne na željama i fakturama aktuelne vladajuće većine.

 

Činjenica da je budžetski deficit sa krajem septembra ove godine preko 32 miliona KM, a da nema oblasti ili budžetskih korisnika koji su zadovoljni njegovim efektima ukazuje kakvu ocjenu treba dati ovoj vladi nakon 100-120 dana.

 

Riječi iz nastupnog govora Premijera o boljem korištenju europskih fondova, strateških poteza u privredi, pale su na prvom primjeru, jer evo već 120 dana nemamo imenovanje resornog Ministra privrede, a dalje o privredi i privrednim aktivnostima da ne govorimo.

 

Akcioni plan zapošljavanja, kvalitetan rebalans sa dupliranjem iznosa za podsticaje u privredi povećanje ili zadržavanje 4% za boračku populaciju, sanacija 20 miliona KM duga Kantonalne bolnice, suzbijanje rada na crno i sl. je bila samo jedna u nizu lijepih priča drugova iz vladajuće većine. 

Stranka demokratske akcije Ze-Do kantona, kao i Klub SDA u Skupštini  izražava potpuno nezadovoljstvo radom aktuelne Vlade, jer i površan uvid u efekte i rezultate rada ove Vlade i Skupštinske većine ukazuje da su oni katastrofalni i da ne daju mjesta ni minimumu optimizma da će se stanje popraviti. A u istupu premijera na prošloj sjednici Skupštine nismo stekli dojam i da imaju bilo kakav plan da to promjene.

Tražimo od Vlade da prizna svoje propuste, uozbilji se i počne istinski rješavati nagomilane probleme i ispunjavati obećano.

U protivnom ubjeđeni smo, ukoliko se nastavi sa dosadašnjom praksom smjenjivanja i pozicioniranja kadrova samo po stranačkoj liniji i donošenja ishitrenih, površnih i neodmjerenih uskostranačkih odluka, prijedloga pa i zakonskih rješenja ova Vlast s SDP kormilarom će nastaviti nanositi nesagledive posljedice za budućnost ovog Kantona.''

Na kraju press konferencije predsjednik Kluba SDA Ibrahim Plančić je iskoristio priliku da u ime Kantonalnog odbora SDA, Kluba zastupnika SDA i u svoje ime, svim bošnjacima islamske vjeroispovjesti čestita novu 1435. Hidžretsku godinu, sa željom da je provedu u sreći, zdravlju i veselju.

 

S poštovanjem,

PRESS SLUŽBA KO SDA

 

REAGOVAO JE SDP ZENIČKO - DOBOJSKOG KANTONA

 

 

Zabrinutost SDA za stanje u ZDK i nezadovoljstvo radom Vlade ovog kantona prvenstveno je dirljiva sa aspekta pranja ruku od svega onoga što je ista ova stranka činila proteklih 20 godina.

 

Držanje lekcija i  izražavanje nezadovoljstva što Vlada kantona ne sarađuje s opozicijom u najmanju ruku je neodgovorno od strane iste opozicije koja je zauzela položaj u zasjedi iz koje samo čeka poteze kojima , kakvi god bili, treba odgovoriti politikantstvom i udarcima ispod pojasa.

 

Predsjednik kluba zastupnika u kantonalnoj skupštini, gospodin Plančić govori o nezaposlenosti koja se po njemu desila posljednjih 130 dana, a ni jednom rječju ne sugeriše kako je prevladati. Kako onda govoriti o dobrim namjerama opozicije i željama za saradnjom.

 

S druge strane, ali u istom pravcu, zastupnik SDA u Skupštini ZDK dr Ibrahim Šišić, zaboravljajući da je do nedavno bio na čelnoj funkciji Kantonalne bolnice Zenica, osipa paljbu po dubiozi ove ustanove i upozorava da ne postoji nikakva strategija za izlaz iz ove situacije, odnosno da ne postoje  mjere prilagođavanja postojećem stanju .  Dobro bi bilo da se gospodin Šišić pozabavio i vlastitim učinkom u rješavanju, kako on kaže „nagomilanih problema“  koje nikako ne želi da rješava nego još više pooštrava stalnim , najčešće tendencioznim pitanjima na koje zna odgovore.

 

Bez namjere da se polemizira sa  Strankom demokratske akcije koja, po običaju, zna sve o svemu i najbolje, i ima rješenja za sve probleme, ali samo sada u opoziciji, iz Socijaldemokratske partije naglašavamo da su dobrodošli svi oni koji žele pomoći u pronalaženju izlaza iz krize koja nije tipična samo za Zeničko-dobojski kanton. Oni koji ne pomažu neka barem ne odmažu.

 

KO SDP BiH ZDK