18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Oktobar 2013 23:20

Tribina SBB-a u Zenici

Večeras je Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH) u prepunoj dvorani Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici organizirao političku tribinu pod nazivom "Bošnjaci, budimo Bošnjaci"! Ovom prilikom, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, potencirao je da je ovaj popis stanovništva historijski važan, jer Bošnjaci imaju priliku da etabliraju svoje 100 godina poništavano nacionalno ime Bošnjak, te da je neizostavno trebaju iskoristiti.

 

Lider SBB-a istakao je da to nije na štetu nikoga ko misli drugačije, pa i onih koji se izjašnjavaju kao Bosanci, ali je u interesu bošnjačkog političkog faktora, koji zajedno sa Srbima, Hrvatima i ostalima, predstavlja temelj države BiH. Radončić je pozvao Bošnjake da se izjasne da je njihov maternji jezik bosanski, a vjera islam. On je podsjetio prisutne da je 1993. godine u opkoljenom Sarajevu osnovao "Bošnjački avaz" i da se za tu ideju bori već tri decenije, te stoga s ponosom i SBB danas može promovirati isto.

 

Poslije Radončića, prisutnima se obratio akademik prof. dr. Muhamed Filipović. Ugledni akademik, kao i Radončić, tokom govora prekidan aplauzima prisutnih, praktično je održao historijski čas o tome ko su, zaista, Bošnjaci, kako su velikodržavni centri najprije nekada iz Austro-Ugarske, Zagreba i Beograda, Kraljevine Jugoslavije i komunističke SFRJ, a onda tokom agresije na BiH od 1992. do 1995., htjeli poništiti to ime. Prof. dr. Filipović govorio je i o neophodnosti da Bošnjaci razlikuju svoje nacionalno ime od onoga Bosanac, koje predstavlja teritorijalnu odrednicu.