Printaj ovu stranu
utorak, 18 Juni 2013 15:44

SDA o vlasti ZDK

Tokom jučerašnje sjednice kantonalne skupštine zastupnici su ponovo bili  svjedoci da je SDP majstor političkih presedana i plitkih proceduralnih finti. Opet je SDP, kao i prije godinu dana kada je kršeći procedure smijenio predsjedavajućeg Skupštine ZDK gospodina Miralema Galijaševića, građanima stavio do znanja kako je ostavka gospodina Fikreta Plevljaka vlastitoj partiji bitnija od Ustava, Skupštine i važećih procedura. Zastupnici su jučer bili zatečeni  bahatim  stavom po kome je sud partije jedino valjan i iznad je svake druge norme. Gospodin Fikret Plevljak je, pokazalo se to jučer, zahvaljujući ideološkom konceptu vođe na kome počiva SDP, samo još jedna potrošena figura koja smjenu pokušava predstaviti kao vlastitu volju kojom će, kako sam kaže, biti dio rješenja. Kakvog rješenja?, pitali su se zastupnici, ali nisu dobili odgovor.

 

 

Zastupnici Skupštine ZDK  uz zahtjev za smjenu nisu dobili nikakvo  obrazloženje pa zato pozivamo Kantonalni odbor SDP-a da javnosti iznese stvarne razloge za nepovjerenje svojim kadrovima ili su u pitanju neispunjeni a nezajažljivi kadrovski apetiti općinskog i kantonalnog odbora. Uvjereni smo kako ovim SDP ne radi na poboljšanju rada Vlade kako bi ona dala novi impuls ekonomskom razvoju, nego je u pitanju namjera da svoje slabosti, neznanje i nedostatak jasne vizije prikrije političkim krizama s ciljem skretanja pažnje sa pitanja od životne važnosti.

 

Uvjereni smo, također, da narod odavno zna da su se u posljednjih nekoliko godina stranačke koalicije formirale i raspadale isključivo iracionalnom voljom jedne partije – SDP-a, a  da ta stranka ni u jednom momentu nije mislila na posljedice po ovu državu, time i Zeničko-dobojski kanton. Na ovaj način je Bosnu i Hercegovinu, svi to vide, dovela u najdublju poslijeratnu krizu bez izgleda da se u skorije vrijeme zaustavi.

 

S druge strane, SBB kao stvarni sukrivac za katastrofu u gotovo svim segmentima života u Kantonu, i dalje pokazuje političku plitkost i nesposobnost da razumije društvenu zbilju, jer njihov stav izrečen na jučerašnjoj sjednici o tome da podržavaju smjenu premijera, da izlaze iz izvršne vlasti, te da će biti takozvana konstruktivna opozicija nije ništa drugo nego očit kukavičluk i pokušaj bijega od odgovornosti za stanje u Zeničko-dobojskom kantonu. Više nego vidljivo guranje glave u pijesak oni žele opravdati, kako kažu, nedovoljnom participacijom u vlasti, nerazumijevanjem i opstrukcijama koalicionih partnera, a istina je jasna i neumoljiva – oni podjednako snose odgovornost za osiromašenje najperspektivnijeg kantona u Federaciji BiH.

 

Poštovani sugrađani, situacija u našem kantonu zbog aktuelnog saziva Vlade ZDK, posebno SDP-a i SBB-a i parlamentarne većine koja ju je izabrala, nikada nije bila ozbiljnija od rata naovamo, ali Stranka demokratske akcije ni na koji način nije i ne želi likovati zbog toga. Naprotiv. SDA zabrinuto gleda na propadanje, bijedu i bezumne postupke u posljednjih godinu dana kojima se dubioza u budžetu drastično povećala. Zbog toga je sve vrijeme iskreno ukazivala na pogreške ne želeći politički profitirati nego pokušati zaustaviti  nazadne postupke aktuelne parlamentarne većine.

 

Press služba KO SDA ZDK

 

 

 

 

 

      

Posljednje od

Povezani članci (by tag)