29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 01 Decembar 2012 08:10

Vlada o zdravstvu

Premijer Zeničko - dobojskog kantona Fikret Plevljak i ministrica zdravstva u Vladi ZDK Senka Balorda održali su sastanak sa predstavnicima Sindikata zaposlenih u zdravstvu ZDK i Sindikata ljekara ZDK na kojem je razgovarano o situaciji u zdravstvenoj djelatnosti i statusu zdravstvenih radnika u Zeničko- dobojskom. Tom prilikom rečeno je, kako se Ministarstvo zdravstva ZDK treba očitovati Federalnom ministarstvu zdravstva o inicijativi o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora, a ministrica Balorda je izjavila kako Ministarstvo to neće uraditi bez mišljenja oba Sindikata.

 

Predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu ZDK istakli su kako je zajednički cilj poboljšati situaciju u zdravstvu, te koliko su bitne plaće, toliko im je bitan i status pacijenata i općenito zdravstvene djelatnosti. Dogovoreno je da se narednom periodu intenziviraju aktivnosti na jačanju društvene svijesti i odgovornosti uplaćivanja obaveza prema Zavodu za zdravstveno osiguranje ZDK.

 

„Prema nekim organizacijama smo imali pozitivnu diskriminaciju i na neki način smo im dozvoljavali da ne uplaćuju obaveze, jer u tom trenutku nisu mogle. Sada su te organizacije popravile svoj status i došlo je vrijeme da imaju više odgovornosti“, izjavio je premijer Plevljak. Za narednu sedmicu najavljeno je održavanje sastanka premijera Plevljaka i ministrice Balorde sa predstavnicima Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK, Kantonalne bolnice Zenica, svih domova zdravlja, Sindikata zaposlenih u zdravstvu ZDK, Sindikata ljekara ZDK, Rudnika mrkog uglja u Zenici, Kaknju i Brezi, kao i njihovih sindikata.