29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 07 Oktobar 2012 09:01

Izbori:glasanje na 137 birališta

POČELO JE GLASANJE - U Zenici treba da glasa ukupno 99.326 registrovanih birača. Oni mogu birati za nekog od kandidata 27 političkih subjekata. Pet kandidata je u izbornoj utrci za načelnika Zenice. Zeničani glasaju na 137 biračkih mjesta. 

 

Ispunjeni su svi preduslovi za provođenje izbora, saopćeno je jutros. Prema ocjeni Lokalne izborne komisije, izborna kampanja je protekla na zadovoljavajućem nivou i prilično mirno, te sa malim brojem pritužbi na neregularnosti, a najviše ih je bilo u vezi sa plakatiranjem. Kako je potvrdio Selver Keleštura sekretar Izborne komisije, sva birališta u jutros u 7 sati otvorena na vrijeme. Na jednom biralištu zabilježeni su tehički problemi, te je glasanje počelo a pola sata kašnjenja. Zanimljivo da se na većini birališta već od sedam sati zabilježen značajan broj mladih. 

 

Zeničani su jutros upozoreni da na glasačkom listiću, oštampanom prije izbora imaju šest kadidata, ali da ukoliko glasaju za Mirada Hadžiahmetovića,njihov listić će biti nevažeći, jer je on odlukom CIK isključen iz izborne utrke zbog kršenja izborog zakona.

 

Prema podacima koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH prikupila do 8.30 sati, otvaranje biračkih mjesta za Lokalne izbore u BiH proteklo je bez većih problema.
"Još nemamo podatke za svih 5.100 biračkih mjesta, ali prema podacima kojima raspolažemo, većina ih je otvorena na vrijeme, odnosno u 7.00 sati Na pojedinim biračkim mjestima došlo je do kašnjenja od deset do 15 minuta zbog tehničkih razloga, nestanka električne energije, kašnjenja nekog od članova biračkih odbora...", izjavila je glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić. Ona je dodala da će CIK BiH u 10.00 sati objaviti saopštenje za medije sa potpunim podacima o otvaranju biračkih mjesta.