Printaj ovu stranu
srijeda, 19 Septembar 2012 00:45

Tribina SBB-a o borcima

Općinski odboor SBB Zenica organizirao je je tribinu za građane Zenice o temi „Borci – jučer, danas , sutra“. Učesnici tribine bili su mr. Mensud Keleštura, penzionisani brigadir i predsjednik KO SBB ZDK, SBB-ov ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Ekrem Tuka, nosilac ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i Fehim Muratović ratni načelnik bezbijednosti u 3. Korpusu ARBIH i potpredsjednik OO SBB Zenica.


Uvodničar tribine Mr. Keleštura govorio je o najizraženijim problemima pripadnika svih boračkih populacija :
- Evidentni su problemi nedovoljnog izdvajanja, kako iz općinskih tako i kantonalnog budžeta za boračke populacije, a potom i neadekvatan način raspodjele istih. Sljedeći problem je razjedinjenost boračkih populacija i veliki broj boračih udruženja. Za ovu populaciju Općina Zenica izdvaja tek 614.000 KM, a iz kantonalnog budžeta izdvaja se svega tri posto. Također, iz izvještaja vidljiv je i nejasan utrošak pojedinih Udruženja - kazao je mr.Keleštura.


O stanju u ministarstvu za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona prisutne je upoznao ministar Ekrem Tuka, kazavši da je dolaskom na čelo ministarstva u junu ove godine bilo realizirano svega deset posto planiranih sredstava, a danas to iznosi 49 posto:


- Sredstva postoje za boračku populaciju. Moram kazati da veliki broj ljudi ove populacije ne zna svoja prava ili ne zna kako da ih ostvari, pa i ne traži, dok na drugoj strani imaju oni koji svakodnevno dolaze i nešto traže. Pojedinci koriste sva prava, jer poznaju zakon i to im po zakonu pripada, dok neki ne koriste ništa, iako im je zagarantovano zakonom. Moramo se svi zajedno , i ministarstvo, i općinske boračke komisije , ali i boračka udruženja ujediniti, educirati, pomoći, i uputiti ih kako da traže ono što im zakonu pripada- kazao je između ostalog ministar Tuka.

 

Dodao je da je u toku izrada Izmjene i dopune zakona o dopunskim pravima boraca kojim će biti regulisana do sada manje jasna pitanja.

 

Press OO SBB BIH Zenica

Posljednje od

Povezani članci (by tag)