20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 15 Avgust 2012 21:29

Šta najviše muči Zeničane?

Šta najviše muči Zeničane? Općinski odbor Naše stranke u Zenici anketirao je ovih dana oko 600 svojih sugrađana, pitajući ih koje probleme, po njihovom mišljenju, prioritetno treba riješiti. Anketa je obavljena u gotovo svim gradskim mjesnim zajednicama, od Novog Radakova i Crkvica preko Odmuta i Carine do Blatuše i Brista, pretežno među populacijom od 30 do 60 godina. 

 

Sasvim očekivano, najveći broj Zeničana (92 %) smatra da najprije treba rješavati problem velike nezaposlenosti u općini, pogotovo mladih, te pitanja ekologije u kontekstu zaštite zdravlja (79 %). No, niti druge gradske i komunalne teme nisu bile manje zanimljive ispitanicima. Značajan broj primjedbi uputili su na račun stanja škola i obdaništa, s naglaskom na sigurnost djece, kao i nedovoljan broj dječjih igrališta, odnosno neodržavanje i jadno stanje nekoliko postojećih.

 

Ipak, posebno se izdvojila još jedna tema: sigurnost u gradu. Čak 48 % Zeničana misli da je ona zabrinjavajuća. Jednako nezadovoljni su nerijetkim 'divljanjem' vozača koliko i zbog osjećaja opće nesigurnosti. Budući da su imali priliku i sami predlagati rješenja, vrlo je zanimljivo da su anketirani često isticali da treba stvoriti pretpostavke za bolju organiziranost policije te – da u gradu trebaju biti instalirane nadzorne kamere na ključnim mjestima.

 

Obzirom da su anketirani Zeničani izrazito pozitivno reagirali na ovakvu mogućnost da se čuje njihov glas o gradskim problemima, Naša stranka će nastaviti s akcijom, pa će u novim anketama sugrađanima ponuditi priliku da 'školskim ocjenama' ocijene sve ono što čini njihovu svakodnevicu, kao što su čistoća javnih površina, kvalitet komunalnih usluga, javni saobraćaj i slično.