29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Avgust 2012 00:38

SDA o SDP-u, SBB-u, UNZE

Saopćenje za javnost - Posljednjih mjeseci svjedoci smo jedne od najtežih i najopasnijih političkih kriza od osamostaljenja Bosne i Hercegovine 1992. godine. Ovakvu krizu, koja može imati dalekosežne negativne posljednice, uz neprijatelje ove zemlje iz drugog entiteta, generiraju i dvije stranke koje manje-više potiču iz bošnjačkog nacionalnog korpusa. Radi se, dakako, o SDP-u i SBB-u.

 

Javnost već zna da se radi o oligarhiji koja u posljednja skoro dva mjeseca krši Ustav, zakone i važeće procedure na kantonalnom i federalnom nivou. Ova kvazipolitička grupacija svim sredstvima pokušava staviti pod kontrolu RTV Federacije BiH, Zakon o sukobu interesa nastoji pretvoriti u zakon o legalizaciji korupcije i svim silama želi preuzeti kontrolu nad univerzitetima u Sarajevu i Zenici kršeći njihovu zakonom garantovanu autonomiju.

 

Kada smo vidjeli da SBB pruža pipke prema Univerzitetu u Zenici s ciljem sječe kadrova i upliva u njihovu naučnu autonomiju, jasno smo rekli da ova visokoškolska ustanova od posebnog društvenog interesa nije ničija avazovina i da se ovaj politički eksproprijator prema njoj odnosi kao prema postkoalicionom plijenu. S druge strane, SDP kao dobar partner u ovom po državu opasnom mešetarenju, grozničavo želi povratiti izgubljeno povjerenje svojih birača tako što će prijetnjama medijima, po oprobanom cekaovskom receptu, natjerati novinare da pišu zatvorenih očiju. Ovu histeriju najbolje ilustruje nedavna tužba aktuelnog premijera Fikreta Plevljaka upućena Regulatornoj agenciji za komunikacije protiv Radio-televizije Zenica. Odgovor ove agencije je bio i očekivan – žalba je neosnovana. Popis sličnih nedemokratskih i često neciviliziranih postupaka aktuelnog diktatorskog dvojca je sve veći i zadržat ćemo se samo na ovim primjerima.

 

Ovakvi i slični potezi takozvane „nove parlamentarne većine“ (nove isključivo po originalnom ispoljavanju političkog makijavelizma) jesu više nego jasan poziv intelektualnoj eliti i patriotama ove zemlje da dignu glas protiv ovog strukturalnog razbijanja Bosne i Hercegovine i monstruoznog satiranja vrijednosti koje krase njenu multikulturalnu povijest. Takvi glasovi bunta protiv bosnohuljenja već se čuju putem zvaničnih analiza i zabrinutih reakcija nevladinog sektora i istaknutih intelektualaca ove zemlje. Ovakve pozive na razum treba slijediti.

Stranka demokratske akcije ovim izražava najdublju zabrinutost zbog stanja u zemlji i ovakvim reakcijama nipošto ne želi kratkoročno politički profitirati, jer, za razliku od SDP-a i SBB-a, za nas je država iznad stranačkih interesa.


Općinski odbor SDA Zenica