Printaj ovu stranu
srijeda, 18 Juli 2012 18:36

SDA o SBB-u

Zenička javnost je ovih dana svjedok priprema za smjene upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton s jednim jedinim kriterijem – poslušnost prema „novoj parlamentarnoj većini“. Da je to tako, svjedoči lista za smjene kojom jedan visoko pozicionirani član HDZ-a euforično maše po zeničkim kafanama, te saopćenja pojedinih stranaka trenutne političke pozicije kojima se neskriveno traže obećane pozicije.

 

Jedno od takvih saopćenja, koje dolazi iz propagandne kuhinje zeničkog SBB-a, želi napraviti pripreme za udar i smjene na instituciji od posebnog društvenog značaja, a to je Univerzitet u Zenici. Povod je upis na studijske programe u prvom upisnom roku, a cilj pokušaj postavljanja marionetskog menadžmenta na ovoj visokoobrazovnoj instituciji.

Univerzitet u Zenici, za čije je osnivanje zaslužna Stranka demokratske akcije (i time se ponosi), je, prema svjetski relevantnim kriterijima, ustanova koja ispunjava sve uslove iz domena uspostave i osiguranja kvaliteta. O tome svjedoče interne i eksterne evaluacije i akreditacije, kako od strane domaćih, tako i od evropskih akreditacijskih kuća.

 

Poistovjećujući privatne i javne univerzitete SBB ih želi staviti u istu kvalitativnu ravan iako se, poznato je, interesi privatnog i javnog u visokom obrazovanju razilaze. Dok je interes privatnih fakulteta isključivo profit, javni univerziteti kao što je Univerzitet u Zenici insistiraju na jednom drugom cilju, a to je društveni interes za kvalitetno edukovanom populacijom na prostoru Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj cilj nema alternative.

 

Stranka demokratske akcije će i dalje insistirati na autonomiji Univerziteta u Zenici, a SBB pozivamo da, umjesto nekorektnih napada, traži rebalans kantonalnog budžeta i povećanje sredstava za finansiranje Univerziteta u Zenici, jer je kao opoziciona stranka u vrijeme usvajanja bila protiv važećeg budžeta.

 

Općinski odbor SDA Zenica

Posljednje od

Povezani članci (by tag)