29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Avgust 2011 03:20

Mirza Subašić Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)
mirzasubasicDvadesetpetogodišnji Zeničanin Mirza Subašić već je poznat uokviru BiH sa svojim fotografijama, a tokom jula imao je, po prvi put, priliku da svoje fotografije nastale u Podrinju pokaže i publici u najvećem turskom gradu , Istanbulu. Fotografije su bile postavljene na najvećem istanbulskom trgu Taksim, a vidjelo je hiljade posjetilaca, koji su prolazili između njih...

- Prvi put sam Istočnu Bosnu posjetio 2005. i od tad me "nešto" vuče stalno da se vraćam tamo. Zbog stalnih posjeta imao sam značajan fond fotografija i odlučio sam da ljudima koji nisu bili tamo pokažem to lice Podrinja. Fotografije, koje su uglavnom portreti sam, prije Istanbula, pokazao publici u Zenici, Varešu, Konjicu, Mostaru... Istočna Bosna me ujedno rastužuje svaki put iznova, ali mi i daje energiju. Cilj je da se genocid ne zaboravi, da se on nije "tamo nekome" dogodio. Taj broj, 8.372, nije samo broj, to su insani, nečija djeca, braća, očevi..., kaže Mirza.

Ovaj Zeničanin pomoć je dobio u ljudima iz male općine Doboj - Juga, čiji čelnici su ga povezali sa Asocijacijom bošnjačke omladine u Turskoj, koja je organizovala program sjećanja na Srebrenicu, koji je uživo prenosio i njihov nacionalni TV kanal, TRT.

- Sve reakcije su bile pozitivne, a sve bi bilo neizvodljivo bez podrške moje porodice i djevojke. Vezano za priču o Srebrenici moja preostala želje je da moje fotografije vide u Beogradu, kaže Mirza.

Osim ovog angažmana, Mirza je prisutan na "više frontova". Ovih dana sprema se za novi angažman, treću godinu zaredom, na Sarajevo Film Festivalu (SFF). Svoje radove izlagao je u više država.

- Imao sam osam samostalnih, te učestvovao na šest kolektivnih domaćih i međunarodnih foto izložbi u BiH i inostranstvu. Radio sam za Omladinsku novinsku agenciju (ONA) kao edukator u omladinskim foto radionicama, koje su bile održavane širom BIH. Jednu sezonu sam bio angažiran i kao oficijelni fotograf u BNP Zenica, a već pet godina u lokalnom sedmičniku "Naša riječ", kaže Mirza. Pored svih obaveza, sebi za ljubav, uređuje svoj web portal "Eventum", na kojem vrijedno bilježi putem foto galerija društvena, prije svih muzička i zabavna, zbivanja u Zenici i drugim bh. gradovima, gdje ga posao odvede.

Subašić je rođen 1986. godine u Zenici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Trenutno je student treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici. Fotografijom se aktivno bavi više od sedam godina, a njegove fotografije su objavljivane o gotovo svim bh. dnevnim i periodičnim listovima. Član je Asocijacije umjetničkih fotografa BiH.
Čitano 4443 puta