28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 Avgust 2011 05:58

Haris Burina Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

haris-bur1Ne možete zamisliti čudnije mjesto za početak razgovora od mehaničarske radionice na vrhu brdovitog sela Brce, nadomak Zenice. Upravo tu smo imali "svojih pet minuta" sa Harisom Burinom. Između dva snimanja i pokušaja da sa suprugom i takođe glumicom Uranelom Agić - Burina "ujagmi" koji dan da opet ode na Boračko jezero, Haris nam je potvrdio termin za razgovor, smetnuvši s uma da je kupio disk-pločice za svog "mercedesa" koje je majstor Sabahudin trebao ugraditi, pred Harisov polazak za bosansku dubicu, na novo snimanje.

- Više ne znam jesam li poš'o ili doš'o. Gdje sam zanoćio, a gdje osvanuo. Nemoj me samo pitat' gdje ću sa parama, evo ostavljam ih kod majstora, vidno raspoložen će krenuti Haris u priču o aktuelnim projektima.

Upravo je završio set snimanja sa "slovenačkim Kusturicom" kako nazivaju mladog reditelja marka Naberšnika. U filmu "Shangai Gypsy", romskoj ljubavnoj priči uz Burinu glume i Senad Bašić, Jasna Diklić, Miodrag Miki Trifunov, Saša Petrović, i Emir Hadžihafizbegović.

- Posao je naporan, jer smo vrijedno radili na učenju romskog jezika, jer svi tumačimo uloge Roma. Muziku radi Saša Lošić, a u film smo došli preko Anile Gajević i kasting agencije "Zona". Ono što me raduje jeste saradnja sa čovjekom na drugom kraju bivše države, savjetnikom ministra za kulturu Makedonije, Senkom Veselinovim. Zahvaljujući njemu moj autorski projekat "Ćorkan" biće skopskom Festivalu, te na otvaranju teatra u Ohridu. Drugo priznanje za njega stiglo je malo sjevernije, iz rodnog grada legende glumišta Zorana Radmilovića, jer će "Ćorkan" biti izveden i u programu povodom dvadesete godišnjice njegove smrti na "Danima Zorana Radmilovića", pojašnjava nam Burina kako će izgledati nastavak njegovog "vrelog ljeta".

Istovremeno, počeo je pripreme da njegov "Ćorkan" prvi put izveden u pomen na bh. Nobelovca u Zenici, obiđe gradove koji imaju most kao svoj simbol, poput Višegrada, Žepe, Konjica, Mostara... ali je aktivan i u filmskim koprodukcijama, pa tako planira najesen da igra u jednoj koprodukciji sa Turcima, te drugoj, sa Austrijancima...

- Jednom mladom Austrijancu, bosanskih korijena, pomoći ću u njegovom diplomskom radu iz režije, u austrijskom Lincu, a u avgustu imam i snimanje još osam epizoda "Vojne akademije" u produkciji beogradske kuće "Nira". Eh, da, imam još dvanaest epizoda jedne serije za Faruka i Dudu Sokolović... I da, ovu komediju što snimamo u Bosanskoj Dubici, tu sam lik koji se zove "Opozicija", baš sam automehaničar ko moj Sivac (Sabahudin, mehaničar u čijoj radnji razgovaramo).

Na kraju, pitamo ga, a gdje je taj odmor, zbog kojeg i "sređuje auto".

- Boračko, nekad između. Sa suprugom sam sve dogovorio i sa domaćinom. Samo trebam krenuti. Već godinama idem na Boračko i ove ću godine, sad nekad u avgustu, između snimanja. Pao mi je imunitet. Pokisao sam na SFF-u i otekao išao na snimanja, jedva izgovarajući tekst. To je znak da mi je imunitet pao i da moram odmoriti par dana, a kud ćeš bolje od Boračkog jezera i ljepote bosanske, kaže nam na kraju razgovora.

Kako kaže, imao je poziv da glumi u jednom američkom filmu, i to ni manje ni više, nego sa Skarlet Johanson. Ipak, kaže da ga "Amerika neće vidjeti, barem ne ovo ljeto".

- Prihvatanje tog angažmana značilo bi putovanje preko bare i otkazivanje pet poslova ovdje. Sada, ove godine, uz ovakav tempo, sebi taj luksuz nisam mogao dopustiti, ma koliko ponuda zvučala primamljiva. Ako je suđeno, doći će druga, još bolja prilika, kaže Burina.

Gotovo da nema humanitarne akcije u njegovoj Zenici ili Sarajevu, da se Burina ne uključi. O tome i neće da priča.

- Pa to je normalno, a i pomoć je više moralna, podstrek, nego što konkretno pomognem. Tu sam se odazivao za raju i uvijek ću, ne moraju me ni zvati, čim čujem, eto me.

Čitano 4519 puta Zadnji put promjenjen subota, 06 Avgust 2011 16:07