28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 Avgust 2011 08:55

Izložba o Bošnjacima u Turskoj Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

naidar1Bosanka Naida Ribić, izbjeglica iz Jezera kod Jajca koja godinama živi u Holandiji, okončala je snimanje dokumentarnog filma "Neki drugi svijet", koji ima namjeru promovirati u BiH, Turskoj, te Holandiji.

U prostorima zeničke Opće biblioteke ona i direktor biblioteke Midhat Kasap otvorili su izložbu njenih fotografija nastalih tokom posjete jestu Halilbejli (Halilbayli) nedaleko od Izmira u Turskoj, koje u potpunosti naseljavaju Bošnjaci koji su sa ovih prostora izbjegli u posljednjih 130 godina.

 

Fotografije prikazuju način života tamošnjih ljudi, koji su uspjeli sačuvati autohtoni jezik, kulturu i običaje iz kraja odakle potiču njihovi preci.
        
Uokviru projekta, osim foto izložbe i dokumentarnog filma, Naida namjerava da napravi i multimedijalni web portal na holandskom, bosanskom, turskom i engleskom jeziku. Uz njenu ideju i projekat, u realizaciju posredstvom njenog studija "TV N" iz Holandije uključio se i režiser budućeg filma Mustafa Hadžiibrahimović, inače magistrant prestižne holandske agademije za multimedijalno novinarstvo, također prognanik iz Bosne.

Izložba fotografija će u zeničkoj biblioteci biti postavljena do 31. avgusta, a u povodu 30. avgusta, dana pobjede u Turskoj.

- Namjera mi je da film, koji će biti gotov do januara, prikažem uokviru dokuemntarnog programa Sarajevo Film Festivala, a da veliku promociju priredim i u Holandiji, kazala nam je Naida.

Prema više procjena, između pet i sedam miliona ljudi sa ovih prostora proteklih stotinjak godina emigriralo je u Tursku, a naselje Halilbejli samo je jedno od onih u kojima je sačuvana kultura, pa i jezik ovih prostora.

Ribić je od tamošnjih Bošnjaka na dar dobila tradicionalnu žensku odoru, koju je jučer pokazala novinarima. Prezentirala je i mini riječnik koji je napravila u selima oko Izmira, u kojem su pojašnjeni pojmovi koji u jeziku Bošnjaka Halilbejlija.

Čitano 3786 puta Zadnji put promjenjen srijeda, 10 Avgust 2011 23:41