28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 13 Februar 2012 11:27

Mukund Kulkarni Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Mukund Kulkarni u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o poslovanju kompanije u 2011. godini, izvozu, ambijentu za privređivanje u BiH i najvećim problemima sa kojima se ArcelorMittal suočava na bh. tržištu, ključnim planovima kompanije ArcelorMittal Zenica u narednom periodu...

 

        ONASA: Kako je kompanija ArcelorMittal poslovala u 2011. godini?

        KULKARNI: Kao što je svima poznato, mi nastavljamo raditi u jednom složenom ekonomskom okruženju i uvjetima nestabilnog tržišta. U tom kontekstu, kompanija je poduzela konkretne i blagovremene aktivnosti kako bi se zaštitila dugoročna održivost poslovanja. Stoga, iako bismo naravno voljeli da su okolnosti bile drugačije, zadovoljni smo našim učinkom u protekloj godini, pod ovakvim uvjetima.
Želio bih istaći da je naš glavni fokus bio ulaganje u naše najvažnije interesne grupe, a to su uposlenici, kupci i lokalna zajednica.  Važno je da nastavimo sa ovakvim angažmanom sa svim interesnim grupama kako bismo kompaniju učinili održivom.
        Dakle, mogu reći da je u protekloj godini došlo do određenog stupnja oporavka, mada je on postupan, a uvjeti na tržištu nastavljaju biti izazov.

        ONASA: Koliko je čelika proizvedeno u prošloj godini i da li to predstavlja povećanje ili smanjenje u odnosu na isti period prošle godine i za koliko?

        KULKARNI: Naša proizvodnja u prošloj godini bila je nešto veća od proizvodnje u 2010. godini.

        ONASA: Koliko se od ukupne proizvodnje odnosi na izvoz i da li ste zadovoljni trenutnom potražnjom za čelikom?

        KULKARNI: Od ukupnog plasmana, naš izvoz se kretao oko 55 posto. Međutim, željeli bismo da je potražnja bila veća. Najveći dio izvozili smo u zemlje bivše Jugoslavije, a zatim Italiju, Rumunjsku, Bugarsku i neke zemlje sjeverne Afrike.

        ONASA: Koliko ArcelorMittal Zenica trenutno ima radnika, te da li se taj broj značajno razlikuje u odnosu na period prije krize?
        
        KULKARNI: ArcelorMittal Zenica ima nešto više od 3.000 uposlenih. Taj broj se nije mijenjao od kraja 2010. godine.

        ONASA: Kakva su trenutna kretanja na tržištu?

        KULKARNI: Mi pažljivo pratimo tržišna kretanja. Bilo je određenih znakova oporavka, ali je tržište još uvijek promjenjivo.

        ONASA: Kako ocjenjujete ambijent za privređivanje u BiH i koji su najveći problemi sa kojim se suočavate na bh. tržištu?

        KULKARNI: Glavni faktori koji utječu na poslovanje u BiH su isti oni sa kojima se suočavaju i ostale zemlje, odnosno globalna ekonomska nesigurnost, a i problemi eurozone imaju svoj utjecaj. Na našim tržištima, kako domaćim tako i inozemnim, očekujemo da se dese investicije u razvoj infrastrukture koja je neophodna u Bosni i Hecegovini i širom jugoistočne Evrope.

        ONASA: U kojoj je fazi dobijanje potrebnih okolinskih dozvola?

        KULKARNI: Kompanija je dobila sve okolinske dozvole potrebne za svoje operacije, osim za deponiju industrijskog otpada Rača, što moramo dobiti zajedno sa Općinom Zenica.
        Istakao bih da mi imamo vrlo jasnu strukturu plana investiranja u ekologiju, koju smo predstavili kako općinskim, tako i nadležnim federalnim organima. Ima određenih kašnjenja u realizaciji tih planova, zato što se radi o izuzetno kompleksnim projektima. Mi imamo obaveze koje ispunjavamo na vrlo organiziran način.
        Napominjem da se radi o projektima visoke tehničke prirode koji zahtjevaju razumno vrijeme i investiranje.

        ONASA: Koji su ključni planovi kompanije ArcelorMittal Zenica u narednom periodu?
        
        KULKARNI: Sve što radimo biće usmjereno na izgradnju dugoročne, održive budućnosti proizvodnje čelika u ovom velikom industrijskom gradu. To znači nastaviti pažljivo upravljati našom proizvodnjom kako bi ona odgovarala potražnji, zatim smanjiti naše troškove i poboljšati efikasnost. To, također, znači stalno poboljšanje naših ekoloških performanci. Poslije uspješnog završetka niza ekoloških projekata u 2011. godini, 2012. godinu smo započeli sa novim investicijama. Implementacija dva projekta već je započela u pogonima Visoka peć i Koksara, dok će implementacija naredna dva biti u pogonu Koksare, te Čeličane. Projekti će donijeti značajna poboljšanja u smislu smanjenja prašine i dima.
        Ali, iznad svega, ovo namjeravamo postići stavljajući istovremeno na prvo mjesto zdravlje i zaštitu naših zaposlenika.

        ONASA: Kada se može očekivati da počne najavljeni plasman proizvoda kompanije ArcelorMittal na inostrano tržište riječnim transportom preko Luke Brčko?

        KULKARNI: Mi smo prošle godine imali sastanke sa menadžmentom luka Brčko i Vukovar. Tada smo počeli ispitivati mogućnosti da našu robu plasiramo i riječnim putem, prvenstveno Savom i Dunavom, u određene zemlje koje su na tom riječnom toku. Krajem prošle godine smo to počeli i realizirati. Otišlo je prvih 1.000 do 2.000 tona naših proizvoda, ali to je tek početak i nadam se da će te količine biti mnogo veće. Bilo bi dobro da saradnju sa Lukom Brčko proširimo i na uvoz robe, kada to bude potrebno

 

{!jomcomment} 

Čitano 3951 puta