19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 22 April 2012 12:14

Zeničanin najbolji u BIH

Zeničanin najbolji u BIH - između 1.200 učenika iz 65 škola iz cijele BIH.  Oni su bh. srednjoškolci koji savršeno vladaju umijećem pravilnog pisanja i spelovanja riječi na engleskom jeziku. Njih osamnaest nastupili su u subotu 21. aprila u finalu prvog 'Spelling Bee' takmičenja ikada održanom u BiH. Tradicija 'Spelling Bee' (pčelice sricanja) traje u SAD od 1925. godine, a postepeno se širila i u drugim zemljama u kojima se govori engleski. Propozicije BiH takmičenja za obu godinu obuhvaćale su učenike 1. i 2. razreda srednjih škola, a isključivale učenike koji su živjeli u zemljama u kojima se govori engleski. Ovo takmičenje je dio Festivala američke kulture u organizaciji Ambasade SAD u BiH.

 

Selekcija je započela u decembru 2011 sa 1.200 učenika u 65 škola širom BiH, koji su se takmičili u svojim učionicama. Potom su pobjednici odmjerili snage na regionalnim takmičenjima održanim u martu, u devet američkih kutaka širom BiH. Po dva pobjednika svakog od regionalnih takmičenja učestvovala su na državnom finalu koje je održano u Kamernom teatru u Sarajevu.

Pravila takmičenja su sljedeća: Voditelj pravilno izgovara riječ i potom čita njeno značenje (na engleskom, naravno). Takmičar, ispred mikrofona i publike koja sjedi u mraku, bez pomoći papira i olovke mora tu riječ spelovati - slovo po slovo, te je potom još jednom pravilno izgovoriti. U prvim krugovima igra se na ispadanje nakon jedne greške, sve dok se ne dođe do dvoje takmičara. Tada jedan drugog izazivaju, sve do konačne pobjede. Za ilustraciju o kakvim se riječima radilo u bh. varijanti takmičenja, navedimo da su učesnici Finala morali spelovati, između ostalog: souvenir, metaphor, analysis, tornado, parachute, wheat, courtesy, residential, meteor, technician, hurricaine, perception, transparency, alligator, schedule, nightmare, boundary...

Trećeplasirana Nasiha Maleškić iz Doboj-Istoka, nakon desetak dobro spelovanih riječi, ispala je na riječi 'judgment', dok je drugoplasirani Emin Imširović iz Gradačca ispao na riječi 'perennial'. Prvoplasirani Borislav Omerović iz Katoličkog školskog cetra u Zenici, u pretposljednjem krugu oduševio je prisutne pravilnim spelovanjem riječi 'cauliflower', da bi pobjedu zapečatio riječju 'amphibious'.

Video i txt RadioSarajevo.ba

foto: US Embassy Sarajevo