29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 21 Decembar 2011 02:09

Ubijeno 106 novinara Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

novinariNajmanje 106 novinara ubijeno je u 39 zemalja u 2011. godini, dva novinara sedmično, navodi se u godišnjem izvještaju nevladine organizacije "Presse Embleme Campagne" (PEC) objavljenom u ponedjeljak.

U nemirima vezanim za "arapsko proljeće" ubijeno je najmanje 20 novinara.

U 2010. godini ubijeno je najmanje 105 novinara, manje nego u 2009. godini, kada su ubijena 122 novinara, a samo u jednom danu masakrirana 32 novinara na Filipinima, saopćio je PEC, prenio je AFP.

"Ova godina je bila naročito opasna za brojne zaposlenike u medijima zbog pobune u nekoliko arapskih zemalja. Najmanje 20 novinara je ubijeno prilikom obavljanja svoga posla za vrijeme nemira. Stotinjak zaposlenika u medijima je doživjelo napade, hapšenja i ranjavanja u Egiptu, Libiji, Siriji, Tunisu i Jemenu", izjavio je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen.

 

Najopasnija zemlja za novinare je Meksiko, s najmanje 12 žrtava od januara.

Pakistan je druga po redu zemlja s 11 ubijenih, uglavnom u zonama koje graniče s Afganistanom.

Irak je treća najopasnija zemlja, sa sedam mrtvih, koliko je bilo i u Libiji.

Filipini su na petom mjestu s Brazilom, gdje je šest ubijenih i Hondurasom s istim brojem. Slijede Jemen s pet mrtvih novinara, Somalija sa četri, Afganistan sa tri, Indija sa tri, Egipat sa tri, Rusija i Peru sa po tri ubijena novinara.

Dva novinara su ubijena u Bahreinu i dva na Tajlandu. Po jedan novinar je ubijen u Azerbejdžanu, Boliviji, Kini, Kolumbiji, Obali Sonovače, Gazi, Gvatemali, Haitiju, Nepalu, Nigeriji, Ugandi, Panami, Demokratskoj Republici Kongo, Dominikanskoj Republici, Salvadoru. Sierra Leoneu, Siriji, Tunisu, Ukrajini, Venecueli i Vijetnamu.

Po regijama, Latinska Amerika je u jednoj godini imala 35 ubijenih novinara, a Azija 30.

Na srednjem istoku, gdje spada i sjeverna Afrika, ubijeno je 28 novinara zbog nemira u nekoliko arapskih zemalja.

Osam novinara je ubijeno u ostalom dijelu Afrike.

U Evropi, tri novinara su mrtva u Rusiji i jedan u Ukrajini.

Novinarke su naročito platile tešku cijenu za vrijeme "arapskog proljeća" jer je bilo nekoliko slučajeva seksualnog napastovanja  u Egiptu i Libiji.

Više od dvije trećine novinara, 68, ubijeno je u zemljama koje su prolazile kroiz konfliktini period (otvoreni rat, narodne pobune, krvave represije, terorizam, kriminal velikih razmjera), a ostali su ubijeni u mirnim zemljama.

Čitano 3062 puta