28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Januar 2012 08:40

Mehmed Pojskić

Globalna ekonomsko-finansijska kriza, naziv je nove, četvrte po redu knjige Zeničanina dr.sc. Mehmeda Pojskića koja je nedavno ugledala svjetlost dana i čija se promocija uskoro očekuje u Sarajevu i Zenici.
Pojskić je zaposlen u kantonalnom uredu Porezne uprave Federacije BiH, odnosno federalnog Ministarstva finansija u čijem je sastavu Porezna uprava. Doktorirao je 2005.godine.

Radi se o vrlo interesantnoj knjizi koja govori o globalnoj svjetskoj krizi 2008.godine, koja je uzrokovala finansijskom krahu svjetskog finansijskog tržišta i prenijela se na 2009., 2010. i 2011. godinu, a kako se pretpostavlja imaće posljedice i do 2015.godine.

„Što se tiče same krize u ovoj knjizi se dodiruju krizna područkja, a to su Amerika i područje zapadne evrope od kojih je i krenula kriza. Kada govorimo o području naše zemlje onda tu imamo jedno tumačenje da je svjetska finansijska kriza imala indirektne posljedice na Bosnu i Hercegovinu. Kriza je u mnogim razvijenim zemljama svjeta se odrazila kroz direktne posljedice, pa samim tim imamo situaciju da je jedna Grčka pred samim bankrotom, a da je donekle slična situacija bila i sa Italijom. Svjedoci smo da je bilo dosta problema sa Evropom jer je uzrokovano padom Eura i njegove nestabilnosti u odnosu na dolar koji polako ponovoi poočinje da osvaja finansijski svijet“, kazao je Mehmed Pojskić.

On je dodao kako se ne može reći da je kriza sanirana, jer još tinja...

„Pored svjetske krize koju je nametnuo svijet, u BiH je prisutna i stalna kriza zbog neznanja, nehata, nezaintresovanosti koju svakodnevno provodi neodgovorna bh. vlast, donošenjem „svojih“ zakona i nepromišljenih odluka. To je vlast koja iz godine u godinu „dolazi“ pod izgovorom da su ba oni spasitelji ekonomije i države. Dakle, u BiH postoji kriza koju su stvorili nesposobni predstavnici vlasti svojim nepromišljenim odlukama što je posebno vidljivo bilo sa prošlim sazivom vlasti, a sve pod izgovorom da će bh.narodu donijeti blagostanje, a nije tako bilo“, istakao je Pojskić.
Na mnogim funkcijama u vlasti, veli, se stalno vrte jedni te isti ljudi koji imaju svoj ili stranački interes, a probleme koji tište društvo ne rješavaju. Jedan od njihovih posljednjih poduhvata je Zakon o fiskalizaciji koji je u mnogim zemljama svijeta propao, koji je „tipična legalizacija otimačine novca od privrednika i nepromišljenosti šta taj zakon donosi i koliko će koristiti bh.ekonomiji, a sve pod izgovorom potpune kontrole prometa.

„BiH je u jednoj izrazitoj krizi i kada njena vlast treba da bude što fleksibilnija i da donosi što bezbolnije zakone kako bi njena ekonomija krenula naprijed i donijela profit i za državu koja ubire poreze, nametnut joj je taj neproduktivan zakon koji masu privrednika tjera u stečaj. Rješenje je u paušalnom porezu sa zakonskom osnovom koji bi omogućio privrednicima da plaćaju državi onoliko svojih obaveza koliko su ih stvarno stvorili svojim radom“, poručio je Mehmed Posjkić.

Mehmed Pojskić rođen je 1958.godine u Zenici. Završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu. Magistrirao je na Sarajevskom univerzitetu 1997.godine, a 2001. i na Ljubljanskom univerzitetu. Bio je doktorski stipendista Vlade R Slovenije. Doktorsku disertaciju iz oblasti menadžmenta je odbranio 2005. na Sarajevskom univerzitetu. Godine 1995. boravio je na studijskom stručnom usavršavanju u SAD iz oblasti „menadžmenta infrastrukture“, a 1997. u Japanu iz oblasti „biznis menadžmenta velikih kompanija“.

Povezani članci (by tag)