Printaj ovu stranu
nedjelja, 30 Novembar 2014 20:15

Planinari: Željko Knez

Željko Knez - Međunarodne ekspedicije: Mont Blan 4810, Pamir 7124, Pik Komunizma 7494, Pik Lenjina, 7134, Andi - 5600, Meteora, Grossglokner 3798, Posljednja Jugoslovenska ekspedicija 1990. Himalaja - 5000, ....


Vrhovi bivše Jugoslavije; Triglav, Durmitor, Dinara,Velebit, Škrlatica, Gjerovice, Klekovača.... Vrhovi BiH; Čvrsnica, Prenj, Lupoglav, Bjelašnica, Vranica, Volujak, Zelengora, Treskavica, Visočica,Romanija, ......Organizator planinarskih pohoda, transferzala kako pri Društvu tako i pri PSBiH. 

 

Malo je riječi i teksta kako bi ovde opisali osobu koja je posvetila svoj život planinarstvu, prirodi i planinarima. Koji svoje slobodno vrijeme još uvijek provodi u prirodi. Još kao omladinski član društva imao je priliku da učestvuje u susretima omladine planinara Jugoslavije na: Kozari, Sutjesci, Boračkom jezeru...  A kao zrela i iskusna osoba priključila se je u alpinističku sekciju društva koja je nakon pogibije članova Ilije Dilbera i Milorada Stjepanovića na Lupoglavu dobila naziv Dilber –Stjepanović. Sekcija koja je bila jedna od najačih u tadašnjoj državi. Nije bilo planinarskog doma u kojem nije boravio i svojim potpisom prestavljao sa ponosom ime Društva. 

 

Aktivan i uspješan rad u planinarstvu pored društva prepoznaju i predstavnici PSBiH te ga aktiviraju u razne sekcije gdje svoja iskustva i znanje prenosi kroz rad u sekcijama koje vodi Alpinistička sekcija, i sekcija Planinarskih vodiča koju je osnovao. Za svoj rad u PSBiH dobio je zvanje Instruktora Alpinizma, Planinarskih vodiča, a član je GSS i Alpinističke sekcije. 

 

Za svoj aktivan rad Društvo mu je dodijelilo niz zahvalnica i priznanja. Dobitnik je največeg planinarskog priznanja Zlatna počasna značka koju dodijeljuje PSBiH. Na svečanoj akademiji povodom 60 godina rada Društva imenovan je počasnim članom društva. 

 

Svoj rad u društvu počeo kao devetogodišnjak 1959 godine i jedan je od rijetkih zeničkih planinara koji ima još aktivan rad u planinarstvu. Iako je u trećoj deceniji života pored penjanja na vrhove bavi se turno skijanjem, fotografisanjem, branjem ljekovitog bilja, gljiva, i šumskih plodova. Kako kaže teško mu pada kada u prirodi naiđe na divlje deponije smeća i nekotrolisanu sječu drveća. 

 

Kada je upitan, dokle će hodati po planinama? Odgovorio je, dok me noge budu nosile.I zato nikada ne pitajte planinara dokad će ići u planinu? Jer istinski planinar i ljubitelj prirode nikada ne odustaje o hodanja i druženja sa planinarima.

 

Bernadin Kapo

 

zeljkok03

Posljednje od