Printaj ovu stranu
petak, 26 Septembar 2014 03:26

Ena Dujmović

Studentica četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, na smjeru Produkt dizajn, Ena Dujmović, izuzetan je primjer mlade osobe koja je slijedila svoje snove ne obazirući se na predrasude okoline. Također, ova mlada umjetnica pozitivan je primjer mladim ljudima i izuzetan uzor koja nikada potencijalom poslu nije rekla NE. Naprotiv, svaki novi angažman, bio plaćen ili ne, iskorištava kao novo iskustvo, kao novi primjer i plus u svojoj biografiji, kao nešto iz čega će izvući maksimum, nadograditi svoje znanje i iskustvo te doprinjeti da sutra bude još bolja.

 

Šta je bilo presudno u tvom izboru Srednje škole primjenjenih umjetnosti u Sarajevu?

Odabir srednje škole koja nas na neki način već usmjerava prema onom čime se u životu želimo baviti za mene je bio dobar izbor. U moru raznih zanimanja Srednja škola primjenjenih umjetnosti, tačnije odsjek za Tekstilni dizajn pomogao mi je da shvatim šta je ono što me zanima, ispunjava i ono u čemu bih voljela postati uspješna. Na ovom smjeru radili smo dosta različitih tehnika rada s tekstilima, slikanja na svili, izrade tapiserije, dizajniranje paterna, kreiranje odjeće, te smo kao maturski rad kolektivno izlagali na Fashion weeku-u u Sarajevu. Sve zajedno jako mi se dopalo te sam već tada znala da sam napravila dobar izbor i da je polje dizajna i kreiranja ono čime bih se mogla baviti i ozbiljnije.

 

Je li te porodica podržala u ovoj odluci?

Cijelo moje društvo u kom sam bila pri završetku Osnovne škole željelo je upisati neku od Gimnazija, tako da sam i ja tada još uvijek neodlučna, pod uticajem njih bila sam vrlo nesigurna. No ipak sam nekako odskakala i malo su me zanimale neke druge stvari, najviše moda. Tad su internet konekcije bile vrlo slab,e a ja bih po cijeli dan skidala slike poznatih ličnosti i pratila njihove stilove oblačenja. Valjda su moji roditelji to primijetili i smatrali da je taj izbor, pravi. Sjećam se da su mi se nekad kasnije javljale neke djevojčiće kako žele upisati tu školu ali im navodno roditelji ne daju. To mi je uvijek bilo nejasno.

 

Kako si se odlučila za Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu?

Kada sam završila s maturskim radom, odlučila sam probati da li bih se mogla upisati na neku od Akademija recimo u Austriji. Mislila sam da nemam šta da izgubim, jer svakako ako ne uspijem planirala sam probati upisati ALU u Sarajevu. Nakon par dana prijemnog ispita u Linzu- Austriji uspjela sam se upisati također na smjer Tekstilnog dzajna. Tamo sam studirala cijela 2 semestra i na kraju ipak odlučila da se vratim u Sarajevo. Mislim da sam bila premlada i da je to za mene bio velik zalogaj. U svakom slučaju jedno prelijepo iskustvo. Planirala sam se vratiti u Sarajevo samo u slučaju ako uspijem da se prebacim na našu Akademiju. Dopalo mi se to što Akademija u Sarajevu ima smjer Produkt dizajna i činilo mi se vrlo interesantnim te sam aplicirala na isti. Uspjela sam se upisati i tako sam krenula studirati ovaj smjer.

 

Šta je produkt dizajn?

img04Teoretski produkt dizajn je oblikovanje i kreiranje predmeta za upotrebu. Za mene produkt dizajn je sve ono što vidim oko sebe, u svojoj svakodnevnici. Zbog toga smatram ovaj smjer vrlo interesantnim, postoji toliko polja na kom ja, kao dizajner mogu djelovati. Bilo estetskog, funkcionalnog, ekološkog ili bilo kog drugog karaktera.

 

Kada si shvatila da se želiš baviti umjetnošću?

U srednjoj školi bila sam svjesna da mi se dopada raditi stvari koje izražavaju moju kreativnost ali dakako još uvijek sam bila dosta neozbiljna tako da sam tek tokom studija počela ozbiljnije shvatati moj izbor. Uvijek postoji više opcija. Tokom svog školovanja bavila sam se ritmičkom gimnastikom i ona me najviše gurala možda u neki drugi potencijalni izbor, tačnije Akademiju Scenskih Umjetnosti, što je također umjetnost. Zapravo umjetnost je oduvijek bila moj izbor.

 

Je li važno voljeti ono što studiraš?

Mogu reći da je to vrlo bitna stvar jer tek onda možete dati sebe onoliko koliko je potrebno da se ostvare dobri rezultati. Najbitnije je raditi i učiti za sebe, i uspjeh sam dolazi. Lijepo je dobiti desetku, no meni je ipak važnije da se ja osjećam zadovoljno pri završetku nekog svog rada.

 

Koliko je važan talenat, a koliko kontinuiran rad?

Lijepo je biti talentovan, ali uopće nije presudna stvar. Neki smatraju da se ne može npr. naučiti crtati, itekako može.

 

Šta si do sada radila, koliko si angažmana imala, kakva su tvoja prva iskustva na ovom polju?

Obzirom da sam još uvijek student ni u jednom od do sada ponuđenih poslova nisam bila ekspert, ali isto tako niti jedan posao koji sam dobila nisam odbila. Većinu poslova radila sam u strahu da neću uspjeti odraditi na zadovoljavajućem nivou. Nije mi bilo toliko važno da li će neki od poslova biti plaćen ili ne, bilo mi je zabavno da radim i željela sam da na svom radu učim. Tako da i svaki neplaćeni posao smatram uspjehom jer je to jedno novo iskustvo za mene. Za svaki plaćeni posao budem još više ispunjena jer radim ono što voilim i ipak uspijem zaradiit novac. Dok sam živjela u Austriji radila sam na velikom projektu dizajna kostima za plesni ansambl, i tu sam shvatila da mi se dopada raditi kostime. U Sarajevu sam također nastavila da se bavim istim. U saradnji s Akademijom Scenskih Umjetnosti radila sam na dosta predstava i filmova kao kostimograf, scenograf. Također sam nedavno radila i kostim za spot jednog mladog sarajevskog benda po imenu Futavci. To su neke stvari kojima se bavim pored studija. Također mi je vrlo zanimljivo raditi vizualni identitet nekog proizvoda, tako da često pomažem svojim kolegama s idejama. Stvaranje slike prezentacije nekog dizajnerskog produkta mi je nadasve interesantno. Naravno pored toga na Akademiji zaista radimo ono što mi želimo uz konsultacije s profesorima, tako da su rezultati u većini slučajeva zadovoljavajući. Na jednom od tih zadataka radila sam nakit pravljen od industrijskog materijala- halki, koji je u svom takvom rješenju, malo više za neku visoku modu, modne piste i photooshotinge, nije toliko nosiv, te ga zbog istog razloga još uvijek ne prodajem. Dobila sam ponudu da ga izlažem na Beograd Fashion Week-u, ali to na kraju nisam ostvarila. U svakom slučaju to je projekat na kom ću možda i nastaviti raditi. Pored toga u zadnjim semestrima radila sam još dosta projekta, dizajn čajnika, hookera, maketa prodajnog centra modnog brenda. Kao što vidite po svemu što nabrajam smjer je zaista opširan i ja uživam za sada u svakom njegovom polju.

 

Kakvi su tvoji planovi po okončanju studija?

Kada završim s studijem, pokušat ću da ih pratim. I naravno dati ću sve od sebe. Možda bih više uspijela u Milanu, ali mislim da se na kraju svaki trud i rad isplati, nebitno gdje sam.

Staro dobro pravilo kaže, rad,rad,rad i samo rad. Imali talenat ili ne, ako nešto doista želite, ostvarit ćete. Talentovanima će možda biti malo lakše doći do stepenice više nego onima koji nemaju dara ali ako „netaletnovani“ rade, rade, rade, rezultati zasigurno neće izostati. Volite ono što ćete raditi, izaberite ono što volite!

BLOG AGENCIJE ZEDA - AUTOR INTERVJUA AJNA DEDIĆ

Posljednje od