28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 Septembar 2014 22:30

Pezer dobio ponudu Švedske

Mogućnost da u narednim godinama izgubimo talentiranog bacača kugle i diska Zeničanina Mesuda Pezera (20), koji je dobio ponudu da nastupa za Švedsku, nije nikoga iznenadila, pa ni generalnog sekretara Atletskog saveza BiH Mišu Pedala.

 

 

Prošlogodišnji juniorski prvak Evrope u bacanju kugle i balkanska „Zvijezda u usponu“, Zeničanin Mesud Pezer, vraća se 1. oktobra u Švedsku, gdje u Växjöu nastavlja prošle godine započeti trenažni proces sa svjetski poznatim islandskim trenerom Vesteinnom Hafsteinnssonom.  Pezer će, naime, i dalje trenirati u kampu Svjetske aletske federacije (IAAF), u koji je, kao nadareni atletičar, stigao 1. decembra prošle godine.

 

- Sve ostaje isto. Nastavljam raditi s istim trenerom i po istom programu, ali još ne znam i koliko će, sada, program trajati. Ali, imat ću stipendiju IAAF-a, a to mi je i najvažnije- kaže Pezer. Presretan je što će imati idealne uslove i da razvije svoj bogomdani talent.  Ali, kršni momak iz Nemile je, u toku prvog, 8-mjesečnog boravka, zapao za oko i ljudima švedskog saveza.

- Dobio sam ponudu za promjenu sportskog državljanstva, ali nema tu i nikakvih pritisaka. Odluka je samo na meni, ali, to je za mene krupna odluka i još nisam načisto. Kada se vratim, razgovarat ću još jednom i s njima, s ljudima iz našeg saveza. Ali, sigurno je i da ću još, najmanje, tri godine ostati član bh. selekcije - ističe Pezer, koji dodaje i kako bi, od momenta odluke, morao još tri godine čekati nastup za Švedsku.

 

- Ako je u pitanju karijera, onda je i bolje da neko ko ima potencijal, a Mesud ga neosporno ima, ode tamo gdje će se moći i razviti. Naravno, nama je žao što je to tako, ali ne možemo zadržati nikoga koga pozovu i ko želi ići. Budžet našeg saveza je samo 60.000 eura i nije nam dovoljan ni za puko preživljavanje. Pezera ne možemo zadržati - kaže Pedalo. On ističe da Savez nije dobio još nijednu marku.

 

- Vjerovatno od države nećemo ništa ni dobiti, jer sav novac ide kao pomoć za poplave. Tih ionako mizernih 560.000 KM, koliko je bilo namijenjeno za sport, samo je kap u moru od četiri milijarde maraka, kolike su ukupne štete. Ali je nama, koji ga očekujemo, od životnog značaja - kaže Pedalo. Bez obzira na to što se radi o minimalnim sredstvima, ona su, mada je atletika "kraljica sportova", malim sportovima veoma značajna.

 

- Mi smo, recimo, prošle godine dobili od države 20.000 KM. A minus od 20.000 u budžetu ASBiH je za nas ogroman novac - ističe Pedalo. Pedalo ističe da je BiH ovog ljeta već izgubila srednjoprugašicu Biljanu Cvijanović (26) iz Doboja, koja je prošle godine na Balkanijadi za BiH osvojila bronzanu medalju na 1.500 metara.

 

- Cvijanović je za nas bila vrlo važna takmičarka, jer je trčala sve i kada god je bilo potrebno. Ona je i ranije imala državljanstvo, a vjerovatno su je i neke privatne veze motivirale da izabere Srbiju - kaže Pedalo.       

 

V. BEGUNIĆ/AVAZ