Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 08 Septembar 2014 02:19

Rudar Fahir Halać

U kući poginulog rudara Fahira Halača (33), koja se nalazi u zeničkom naselju Poratje, tuga i bol. Supruga Ferzada ne prestaje plakati, a njegova dvojica sinova Maid i Emir još ne znaju da im je otac poginuo.

 

- Posljednji put sam ga vidjela u četvrtak u 13.30 sati, kada je otišao na posao. Na vijestima smo čuli šta se dogodilo. Cijelu noć smo čekali i nadali se. Međutim, moj Fahir nije bio među preživjelima - kaže supruga Ferzada. Majka u bolnici Dodaje da se u njega zaljubila zbog čestitosti i lijepe naravi te se za njega udala kada je bila drugi razred srednje škole.

 

Objasnila nam je da je njen suprug u rudniku radio od 2004. godine. Sakib Halač: Zajedno krenuli na posao Fahirovu majku, nakon što je čula šta se dogodilo, odvezla je Hitna pomoć. Nedavno joj je umrla i kćerka od raka, a potom preminuo i suprug.

 

Fahirova dvojica braće Sadik i Šemso također su rudari. - Noć prije Fahir je bio kod mene. Kobnog dana zajedno smo krenuli na posao. Samo što ja radim u drugoj jami. Od dežurnog sam čuo šta se dogodilo. No, morao sam ostati na poslu do kraja. Potom je došla naredba da određene strojeve vozimo u jamu, što smo i uradili. Oko 23.10 sati sam došao do Raspotočja i s ostalima sam čekao nadajući se da je brat živ i zdrav. No, kada su se vrata zatvorila nakon što je 29 rudara izašlo iz jame, znao sam da je moj brat mrtav - priča nam Sadik Halač.

 

Na pitanje kako opet, nakon smrti brata i kolega, ući u jamu, kratko nam je odgovorio: - Hljeb se zarađivati mora, živjeti se mora, računi se moraju platiti i porodica prehraniti. Osim porodice i prijatelja, u kući smo zatekli i radne kolege. Svi su bili tužni i u nevjerici, ali su svjesni da se i njima svakog dana u jami može dogoditi ono što se dogodilo Fahiru i još četvorici rudara.  -

Posljednje od

Povezani članci (by tag)