Printaj ovu stranu
četvrtak, 11 Septembar 2014 03:41

Haris Čalkić

HARIS ČALKIĆ: „HOBI MI JE POSTAO ZANIMANJE!!!“ - Da tajna uspjeha zaista postoji i da čarobna formula ipak ima riječi, rekao nam je čuveni Meša Selimović: „U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje:koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje.“

 

Zeničanin, Haris Čalkić, novinar i fotograf koji je za svoje prvobitno zanimanje izabrao stomatologiju, a potom spoznao da je pogriješio te shvatio da je trebao slijediti svoju želju za novinarstvom i fotografijom, bio je odlučan da san ne ostavi neispunjenim pa je napustio Stomatološki fakultet i završio Fakultet političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu. Njegova odlučnost se isplatila, a rizik upisivanja drugog fakulteta i kretanje iznova, pokazali su se vrijednim truda.

 

Od 2006.godine fofografijom se počinje baviti profesionalno.

 

-„Žurnalistika je bila moja prva želja, a stomatologija zabluda nezrelog tinejdžera koji je mislio riješiti sva životna i materijalna pitanja tako što će nastaviti raditi u porodičnom poslu (stomatologija). Izgledalo je kao put manjeg otpora na prvu, a moji roditelji su bili iznenađeni kada sam im rekao da ću pokušati sa stomatologijom. Nisu bili bez razloga iznenađeni, jer to zaista nije bilo za mene tako da sam krenuo za onim što sam zaista i želio – novinarstvom. Interesantno je da ima još kolega koji su baš studirali stomatologiju i prebacili se na fotografiju. Prije svega mislim na Dženata Drekovića, a mislim da i Tarik Samarah dijeli sličnu sudbinu“ – prisjetio se Čalkić

 

Mnogo puta smo čuli da možemo biti dobri u nečemu samo ako to s ljubavlju i iskrenim žarom radimo. Ono u šta sebe dajemo sto postotno, ne može ne valjati.

 

-„Najveća prednost je ovog posla što je svaki zadatak drugačiji, što je nemoguće napraviti dva puta identičnu fotografiju. Svaki novi posao i zadatak je novo iskustvo i to je ono što je najbolje u ovom poslu. Osim toga vremenom počinjete svijet posmatrati i drugačijim očima te primjećivati stvari i momente koje bi promakle običnom prolazniku“ – dodao je Čalkić.

 

 Biram pokušaj, makar ostao pokušaj!

 

U vremenu u kojem je mnogima teško doći do posla, kao rješenje, Čalkić preporučuje ono što je primijenio na sebi – samozaposlenje!

-„Mislim da je ključ u samozapošljavanju, barem u mom slučaju. Nakon nekoliko godina rada za druge, odlučio sam se osamostaliti i to ide jako dobro. Ključ je da budete vrijedni, vjerujete da će se svaki trud i rad nagraditi i naravno upornost. Ne odustati i kada je najteže“ – zaključio je Čalkić koji osim posla i brojnih obaveza ipak zna naći vremena i za odmor koji je jednako važan da bismo imali snage i elana nastaviti s radom puni energije i novih ideja.

 

-„Poprilično otežavajuća je okolnost što posao koji radim zaista i volim. Ipak itekako znam naći vremena za sebe i odmoriti od posla, to je isto tako jako bitno da bismo bili uspješni u poslu“ – tvrdi Čalkić i poručuje da čovjek uvijek treba pokušati pa i ako ne uspije, to ne treba prihvatati kao poraz. Ako zapneš, preskoči prepreke, ako padneš, ustani!

 

-„Biram pokušaj, makar ostao pokušaj“ – rekao je Čalkić koji je čisti primjer da hobi može postati izvor primanja, odnosno, hobi može postati zanimanje koje ćete voljeti, posao koji ćete s radošću raditi i s osmijehom se buditi.

 

“Želite li uspjeti, vjerojatno ćete morati izaći iz niza i marširati prema ritmu vlastitih bubnjeva” – Keith Degreen


preneseno sa Bloga Zeda.ba - autorica Ajna Dedić

Posljednje od

Povezani članci (by tag)