28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 27 Juli 2014 15:27

Zenica: Rudarska solidarnost

O međusobnoj solidarnost rudara ispričano je mnogo priča. Drugačije nije bilo ni tokom poplava. Prvi su pomogli u čišćenju ulica u više bh. gradova, a nakon toga su nastavili prikupljanje novčane pomoći za one čije su kuće oštećene ili srušene. Rudari iz Breze uručili su pomoć kolegama iz Zenice.

 

Rudari Breze među prvima su uzeli lopate i svoje slobodne dane koristili pomažući u čišćenju gradova i sela stradalih u poplavama, a zatim su nastavili prikupljanje pomoći za rudare čije su kuće stradale u poplavama. Uposleni u Rudniku Breza sakupili su oko 20.000 maraka, što je kao novčana donacija uručeno sedmerici kolega. Četverici rudara iz Rudnika Zenica uručili su novčanu pomoć od 6.000 maraka. Od toga je Fehim Delić iz sela Kolići, čija je kuća i imanje u potpunosti stradalo, dobio 3.000 maraka. "Nemam se gdje vratiti u Koliće jer i ono zemlje što sam imao pored kuće mi je klizište zatrpalo, tako da sam faktički ostao bez igdje ičega", kaže Fehim. Fehim je jedini zaposleni član porodice. Brine ga neizvjesnost i starhuje zbog egzistencije, jer bi od oktobra trebao ići u zasluženu penziju. 

 

"Obećavam da ćemo prilikom odabira kandidata za novo zapošljavanje imati u vidu i djecu ovih zapsolenika čiji su stambeni objekti ugroženi u ovim poplavama", poručio je direktor Zavisnog društva Rudnika mrkog uglja Zenica Esad Čivić. S obzirom na to da je Fehimovo imanje u potpunosti uništeno, spreman je pomiriti se s činjenicom da će njegova nova kuća biti na nekom drugom mjestu.  

 

federalna.ba/videoprilog Mujesire Purić (Dnevnik 2)