Printaj ovu stranu
nedjelja, 06 Juli 2014 03:54

Almir Salkičević

Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona nalaze se u nezavidnom položaju. Osim činjenice da su im plate u odnosu na kolege u ostalim kantonima FBiH dobrano niže, one i kasne zbog teške finansijske situacije u kakvoj se nalazi ZDK. Zbog toga je u utorak održan i štrajk upozorenja.

 

- Apsurdno je reći da smo mi u štrajku radi neisplaćivanja plaća u zakonski predviđenim rokovima, s obzirom na to da je policajac kao i državni službenik/namještenik u MUP-u ZDK-a među najslabije plaćenim u Federaciji. Prema našim podacima, jedino slabiju plaću imaju pripadnici MUP-a u Orašju, Posavskom kantonu. To smo konstatovali i na zadnjem sastanku koordinacije sindikata policije, koja će se registrovati u toku jula.

 

Razlog za pokretanje ovog štrajka može se tražiti u 2010. godini, kada je donesen Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika, kao i Zakon o plaćama i naknadama državnih službenika/namještenika na federalnom nivou. Ti zakoni regulišu plaće policijskih službenika i državnih službenika/namještenika uposlenih u kantonalnim i federalnom MUP-u. Njima je regulisano da u odnosu na federalne zaposlenike, oni u kantonalnim MUP-ovima mogu imati nižu plaću najviše do 20 posto. Trebale su se izjednačiti plaće po kantonima.

 

• Ipak, realizacija ovih zakona je izostala?

 

- Taj zakon je usvojen u federalnom Parlamentu 2010, ali nikad nije u kantonalnim skupštinama prošao proceduru, nikad nije stupio na snagu. Imali smo namjeru, kada se bude usvajao budžet za iduću godinu, tražiti da se ti zakoni primjenjuju u svim kantonima. Ali, nas je Vlada ZDK-a dovela u tu situaciju da mi o tome još ne možemo razmišljati, već da moramo razmišljati o osnovnoj egzistenciji, odnosno da organizujemo štrajk što nam nisu isplaćene plaće u zakonskim rokovima. Doveli su nas da niko i ne spominje razlike u plaćama u odnosu na federalni MUP i na nejednakost u odnosu na druge kantone.

 

• Dali ste rok do kraja mjeseca Vladi ZDK-a da ispuni obećanje o isplati zaostalih plaća i naknada. Šta će se desiti ako do toga ne dođe?

 

- Ukoliko do toga ne dođe poduzećemo rigoroznije mjere. Moramo primorati Vladu da poštuje zakone. Sve mjere koje budemo mogli provesti, koje su u skladu sa zakonom i ostalim normativnim aktima, koristit ćemo da bi nam do izbora bile isplaćene plaće u zakonski predviđenim rokovima. O tim rigoroznijim mjerama odlučiće članstvo. Planiramo provesti anketu, a Kantonalni odbor Sindikata policije će najvjerovatnije predložiti da stupimo u generalni štrajk i okupljanje ispred sjedišta kantonalne Vlade.

 

• Policajci su bili prvi na udaru u februaru, kada je narod digao glas zbog lošeg stanja u državi, ali su i bili među prvima koji su priskočili u pomoć ljudima koji su pogođeni u prirodnoj katastrofi tri mjeseca kasnije. Da li je posao policajca cijenjen kod nas?

 

- To je sramota svih politika od rata pa naovamo, da je policija, odnosno da su uposlenici MUP-a stavljeni na marginu. Napominjem da zakoni o povoljnom penzionisanju, koji su usvojeni također u federalnom Parlamentu, osiguravaju ne tako loše penzije borcima i svim ostalim kategorijama. I moje kolege i ja smo bili borci. Nismo bili tada u Njemačkoj, nego ovdje i borili se. A, vjerujte pripadnika MUP-a u tom zakonu nema nigdje.

 

Od rata pa naovamo sve i jedna politika nije uopšte vodila računa o policijskim službenicima i uposlenicima MUP-a, a znamo šta sve oni rade, da su oni uvijek prvi na udaru. To se pokazalo i u protestima građana u februaru, čiji su razlozi za protest opravdani, ali način nije. Radili smo sve da zaustavimo nasilje, ne pitajući kada će biti plaća, kolika je, već smo radili svoj posao. Kada su bile elementarne nepogode, niko nije pitao da li će raditi osam, 12 ili 24 sata, od policajca pa do najodgovornijih ljudi u MUP-u svi su bili na terenu. Iako je 47 policijskih službenika pretrpjelo materijalnu štetu na svojim stambenim objektima, oni su svoje kuće ostavili i otišli spašavati građane i njihovu imovinu, ljude koji su u tom momentu bili ugroženiji od njih. To je bilo posebno u Maglaju. Mi i dalje radimo svoj posao i radićemo ga, bez obzira na to kako se prema nama odnosili svi koji odlučuju o visinama naših plaća i datumima isplata. One osnovne poslove ćemo i dalje obavljati, a sve s ciljem da zaštitimo imovinu i živote građana.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)