29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 28 Februar 2014 15:15

Memorijal: Zeničani na Prenju

U znak sjećanja na tragično stradale bh. alpiniste Iliju Dilbera i Milorada Stjepanovića iz Zenice, te Zijaha Jajatovića iz Sarajeva, koji su poginuli prilikom prvog zimskog osvajanja vrha Lupoglav (2.102 metra nadmorske visine), u februaru 1970. godine, polaznici škole Kluba ekstremnih sportova Scorpio i HPD-a Prenj 1933 Mostar popeli su se na jedan od najviših vrhova Prenja.

 

 KLIKNI DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.585284968229508.1073742131.122203817870961&type=3  

 

Bio je to drugi vikend škole za mlade alpiniste, koji je donio niz vrijednih ostvarenja: izvršen je memorijalni uspon svih polaznika škole na Lupoglav u izuzetno složenim snježnim uslovima, a prilikom polaganja cvijeća na grobove Ilije Dilbera i Milorada Stjepanovića, polaznici škole su upoznati sa detaljima naše najveće alpinističke tragedije, kada je, kao treći u navezu, stradao i Zijah Jajatović.

 

- Radi se o najvećoj tragediji bosanskohercegovačkog alpinizma koja se desila u našim planinama. Bilo je to 1970. godine prilikom prvog zimskog uspona na do tada zimi neosvojeni prenjski vrh Lupoglav. Stradala su dvojica zeničkih alpinista Ilija Dilber, koji je u to doba bio jedan od vodećih alpinista Balkana, i Milorad Stjepanović, te Zijah Jajatović, alpinista iz Sarajeva. Zeničani su sahranjeni pod samim vrhom Lupoglav u Barnom dolu, a Jajatović je ukopan na Barama u Sarajevu. Oko pola godine je trajala potraga za posljednjim tijelom. Interesantno je to da je spomenik dvojici stradalih Zeničana rađen u zeničkoj Željezari i napravljena je imitacija oblika vrha sa njegovom ulubljenom glavom. Planinari i alpinisti iz BiH od tada svake godine organizuju memorijalni pohod na grobove i, ako vremenski uvjeti dozvole, na sami vrh, kazao je Edin Durmo, čelni čovjek zeničkih škorpija.

 

Objasnio je kako je pretprošlog vikenda trebala biti zvanična organizacija pohoda, ali loše vrijeme to nije dozvolilo. Ipak, sedam dana poslije, polaznici škole koju vodi Scorpio za HPD Prenj 1933 Mostar, imali su sreću da vrijeme bude lijepo, te su se uspjeli ispeti na ovaj vrh visok 2.102 m/nv. Zajedno uz Durmu grupu je vodio Jure Miljak. U ime svih planinara i alpinista položeno je cvijeće na grobove Dilbera i Stjepanovića.

 

Pored gostiju iz Poljske i Holandije, kuriozitet ovogodišnjeg pohoda je uspon Irijana Durme, mladog zeničkog i bh. alpiniste, na vrh Lupoglav zimi, čime je sa nepunih 12 godina potvrdio opravdanost priznanja sportske nade iz oblasti ekstremnih sportova, koje mu je prije dvije godine dodijelio Sportski savez Zeničko-dobojskog kantona.

 

Irijan je ljeti osvojio sve najznačajnije vrhove Prenja. Vrlo je aktivan penjač i turni skijaš, kao jedan od najmlađih koji se upušta turnim skijama na planinske vrhove, koji su van uređenih staza i terena.

 

- Smatram da smo organizacijom njegovog uspona u sklopu ove alpinističke škole zaokružili dio alpinističke priče za ovaj period njegovog života. Ovo je stavljanje tačke kada je u pitanju ta neka priprema. Naravno, mi sada idemo korak dalje, idemo s pripremama za nove stvari. I one nisu koncipirane da imamo neku veliku strategiju, da ga spremamo za nekakve olimpijade, neka velika takmičenja. Daleko od toga. Spremamo ga, ustvari, da zaokružimo jednu cjelovitu, kvalitetnu sportsku figuru koja će sutra biti u istom klubu, u Scorpiju, voditi takve klince i klinceze i širiti ova pozitivna saznanja o divnoj i divljoj prirodi Bosne i Hercegovine. To je ta priča, nije samo sport. Tu su i jako prisutne duhovnost i estetika. Mislim da je Irijan, uz sve ono što je do sada radio, prolazeći kroz kanjon Rakitnice kao najmlađi, penjući se po Drežnici, po prenjskim stijenama, po stijenama Romanije, sada nadopunio sve penjanjem na vrh Lupoglav, naglasio je Irijanov otac i trener Edin Durmo.

 

Podsjećamo da su upravo instruktori škole Jure Miljak i Edin Durmo još prije 13 godina osvojili zimi Lupoglav sa čak četvoricom dvanaestogodišnjaka - Amerom Delićem, Ivanom Zirdumom, Jasminom Čančarom i Darkom Garićem, a prije tri godine izveli i skijaški spust sa ovog izazovnog vrha (preskijana je tada kompletna zapadna strana, od samog vrha do grobova u Barnom dolu; op. a). Potvrda je ovo u kojoj mjeri prenjski vrh Lupoglav plijeni i privlači planinare i alpiniste, inspiriše ih na nove izazove i poduhvate, među kojima je, svakako, i ovogodišnji uspon učesnika zimske škole.

 

- Težak je pristup Lupoglavu. Morate da izdržite uspon iz kanjona Neretve sa 100 metara nadmorske visine, na vrh koji je visok 2.102 m/nv. To je veća visinska razlika nego, recimo, ići u kanjon Colorada i izaći nazad iz ovog kanjona u Americi, što se smatra ogromnim podvigom. Vrlo su rijetki vrhovi, čak i u Evropi, gdje imate bez ikakve planinarske kuće, skloništa, bilo čega, vertikalni pristup u kontinuitetu od 2.000 metara. To čini Lupoglav teškim i zahtjevnim za uspon. I tim prije je ovaj uspjeh veći, istakao je Durmo.

 

Naredni, treći vikend škole donosi nove izazove i uzbuđenja: skijaška tura, bivak, obuka i usponi u barijeri Sivadija, jednom od najatraktivnijih dijelova planine Prenj.

 

KLIKNI DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.585284968229508.1073742131.122203817870961&type=3  

 

Oslobođenje

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/polaznici-skole-kes-scorpio-i-hpda-prenj-1933-mostar-dvanaestogodisnji-irijan-osvojio-lupoglav