Printaj ovu stranu
četvrtak, 27 Februar 2014 15:22

Zeničanka: restoran u Turskoj

Zeničanka Hernestina Veziroglu (33) već osam godina sa mužem i djecom živi u gradu Giresunu na sjeveru Turske i sa uspjehom vodi privatni restoran, koji svojom bogatom gastronomskom ponudom bosanskih jela i svojim specifičnim interijerom i uslugom, ima i ulogu promotora bosanskohercegovačke kulture i života u prijateljskoj Turskoj.

 

Po dolasku u Tursku 2006. godine, Hernestina je imala isključivu želju da radi nešto što će jačati veze i mostove između njene domovine BiH i Turske, a nakon upoznavanja sa lokalnim guvernerom i podrške lokalnih vlasti iznajmila je prostor u gradu Giresunu i otvorila restoran sa bosanskim tradicionalnim jelima, a interijer restorana ukrašen je maketom mostarskog Starog mosta, maketama stećaka i drugih simbola bh kulture. Ćevapi, bosanske pite, mantije, kahva, tufahije i druga tradicionalna jela, te očuvana tradicija osmanske kuhinje u vidu sogan i drugih dolmi, privlače veliki broj mušterija, kojima Hernestina govori o BiH i njenim bogatstvima. U razgovoru sa novinarom AA, Hernestina je kazala da je oduvijek htjela raditi na jačanju mostova između dviju zemalja.

 

"Govorila sam da radimo turneje i vodimo Turke u BiH i dovodimo Bosance u Tursku. Mišljenja sam da bi se moja Zenica mogla da bratimiti s Giresunom. Jednog dana sam upoznala tadašnjeg guvernera regije Dursuna Ali Sahina, koji mi je pokazao put kako da ostvarim svoj cilj. Majka me je naučila da pravim lijepa bosanska jela i tako sam otvorila restoran, a pomogla mi je i lokalna zajednica", kazala je Veziroglu. Istakavši kako u restoran dolaze ljudi iz svih okolnih gradova, Veziroglu je kazala da svi pomno slušaju priče o Bosni, a i kušaju begovu čorbu, burek, ćevape i bosanska slatka jela. 

 

Kazavši da je u ponudi restorana i bosanska kahva, Veziroglu pojašnjava kako je ona nešto drugačija i blaža u odnosu na tursku, a za Bosance kaže da su narod kahvedžije i da je zato kahva blaža kako bi je mogli češće konzumirati. Veziroglu tvrdi da svoj restoran vidi i kao projekt promocije BiH u Turskoj i poziva sve da rade na sličnim stvarima. Jedan od posjetilaca restorana Mustafa Ozdemir je kazao da je hrana u restoranu izvrsna, ali da na to ne treba gledati isključivo kroz tu prizmu, već da je riječ o upoznavanju kulture BiH.

 

(Anadolija)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)