19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 01 Februar 2014 03:45

Rifat Delić

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona (MUP ZDK) Rifat Delić (SDP) uputio je pismo sudu BiH i Visokom sudskom tužilačkom vijeću (VSTV) u kojem traži informaciju kako se dogodilo da Sud BiH na svojoj internet stranici objavi pravosnažnu presudu, a potom, mimo zakona, o toj presudi radi unošenja u kaznenu evidenciju, ne obavjesti policijsku upravu u mjestu prebivališta osuđenika. 

 

Ovakav presedan se dogodio na najosjetljivijem mjestu, prilikom izbora članova Ureda za pritužbe javnosti, koji treba kontrolirati rad policije u ZDK,  a «sporni član» je, prema Sudu bIh pravosnažni osuđeni Zeničanin Fadil Jaganjac. 

 

- Ja sam nadležnoj skupštinskoj Komisiji kazao da  ja neću snositi odgovornost potpisnika akta u koji iskreno sumnjam. Ne pada mi napamet da potpišem odluku koja me može zatvoriti. Ako Komisija smatra da je sve legalno, neka oni stave svoj potpis. Postojale su dileme treba li «istraživati» slučaj, ako je neko dostavio dokument da nije kažnjavan. Međutim, kad već postoji informacija da je osoba predložena za to mjesto pravosnažno osuđena, ne može se zažmiriti na to, kaže Delić za «Avaz». 

 

Ovih dana izuzetno je aktuelna najava raspisivanja konkursa za 60 policajaca i mlađih inspektora u MUP-u ZDK. Delić pojašnjava: 

 

- Pri kraju je procedura internog činovanja i raspodjele unutar MUP-a. Ako ne bude značajnijih prigovora, čim se okonča ta procedura, raspisati ćemo konkurs, za koji je Vlada ZDK na prošlosedmičnoj sjednici dala saglasnost za 60 policajaca. Utvrditi ćemo omjer i raspored, a ja očekujem da konkursna procedura započne u narednih dva  do tri mjeseca, kaže. 

 

MUP ZDK je iz kapitalnih ulaganja Vlade tokom 2013. godine utrošio 1.070.000 KM. Za opremu, vozila i gradnju objekata u Kaknju, Visokom, Zenici i Nemili. 

 

- Moram istaći izuzetno profesionalni rad aktuelne tenderske komisije. Iako je «popularno» obaranje tendera zbog svakojakih razloga, mi posljednjih godina smo uradili stotine nabavki u raznim oblastima i imali smo samo jednu žalbu u jednom slučaju, koja je na državnom nivou odbačena kao neosnovana. Uvjeren sam da tkav procenat pravno i formalno perfektnih procedura, striktno po zakonu, nema nijedna institucija u državi, što potvrđuje našu opredjeljenost da radimo po zakonu, kaže ministar. 

 

Slučaj «Šalter sala»

Proteklih mjeseci iz MUP-a su prema Tužilaštvu otišle dvije krivične prijave protiv šalter-administrativnih službenika, koji su registrovali vozila, iako su imala neplaćene kazne, pa čak i bila potraživana od Interpola . Iako otkriveni, do danas niko od prijavljenih nije sanckionisan, pa ni premješten na drugo radno mjesto, nego su svoja nedjela nastavili!

 

- Nažalost, u pravu ste. Zatražio sam da prijevljene osob budu premještene na druga mjesta. S obzirom da su prošli svi rokovi, meni preostaje da ovih dana ja iskoristim svoje ovlasti i sankcionišem one koji nisu postupili po mom nalogu, kazao nam je Delić.