25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Novembar 2013 06:13

Valentin Ilievski

Direktor Messer BiH Valentin Ilievski u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o poslovanju te kompanije u proteklom periodu, najznačajnijim realizovanim i planiranim projektima na domaćem tržištu, trenutnim aktivnostima i dugoročnim planovima, najznačajnijim poslovnim partnerima u BiH, ukupnoj vrijednosti investicija Messera i ambijentu za privređivanje u BiH... Direktor Messer BiH Valentin Ilievski dobitnik je priznanja "Najmenadžer i najkompanija 2012. godine". 



        ONASA: Kako je kompanija Messer BiH (Messer BH Gas, Messer Tehnoplin, Messer Mostar Plin) poslovala u proteklom periodu? 

        ILIEVSKI: Poslovali smo jako dobro, što pokazuju podaci prodaje i naš ukupni rezultat. Kada se uzme u obzir bh. tržište, koje je malo i rascjepkano, te pad industrijske proizvodnje, onda je ovaj naš rast u prodaji za četiri posto i pozitivan saldo na kraju godine jako značajan. 
        Mi smo procesom optimizacije i dodatnih ulaganja na pragu da dodatno uvećamo naš profit i mislim da ćemo do kraja godine to i napraviti. 

        ONASA: Sa kakvim rezultatima planirate okončati ovu poslovnu godinu? 

        ILIEVSKI: Naš cilj je da do kraja godine prodamo cjelokupni prodajni kapacitet u obje naše fabrike, u Zenici i u Sočkovcu. Također ćemo uvećati izvoz naših plinova, posebno argona za 10 posto. Mi uvijek prodamo sve što proizvedemo. 

        ONASA: Možete li navesti najznačajnije realizovane i planirane projekte na domaćem tržištu? 

        ILIEVSKI: To je izgradnja dvije fabrike u samo tri godine. Nakon našeg najvećeg investiranja 2009. godine od 40 miliona KM, kada smo izgradili najmoderniju kisikanu u ovom dijelu Evrope, izgradnja fabrike CO2 u Sočkovcu 2012. godine manifestira našu riješenost da ovdje kreiramo stabilne temelje proizvodnje, ali i izvoza. 
        U ovu fabriku, u kojoj se vrši prefabrikacija gasovitog u tečni CO2, uloženo je ukupno dva miliona KM i držimo da je ovo dugoročna investicija koja će dovesti do širenja proizvodnog tržišta i još većih ulaganja. Izgradnja ove fabrike sigurno je najvažniji događaj za Messer u BiH prošle godine. Pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je kompletan proizvodni kapacitet te fabrike na godišnjem nivou od 7.200 tona rasprodat. 
        I, naravno, treba to naglasiti, naša kompanija je proglašena najvećim svjetskim investitorom u BiH za 2009. godinu. 

        ONASA: Koje su trenutne aktivnosti Messera BiH, a koji su dugoročni planovi? 

        ILIEVSKI: Naše aktivnosti vezane su uvijek za nova ulaganja kojim poboljšavamo proces rada. Ove godine investiramo četiri miliona KM u nova tržišta, infrastrukturu, logistiku i ekologiju. Također, podići ćemo nivo modernizacije u logistici. Modernizirat ćemo naš vozni park kupovinom nekoliko kamiona s manjom potrošnjom goriva. Stabilizirat ćemo naše resurse i ulagati kapital u otvaranje novih distributivnih centara. 
        Jedan od narednih ključnih projekata bit će realiziran u okviru otvaranja Tehnološkog parka u Banjoj Luci, gdje će Messer otvoriti svoju podružnicu, distributivni centar i punionicu. Na taj način ćemo ponuditi Messerov puni servis i proširiti asortiman naših proizvoda i usluga. 

        ONASA: Koji su najznačajniji poslovni partneri u BiH? 

        ILIEVSKI: Messerovo postrojenje za razlaganje zraka u Zenici nalazi se u neposrednoj blizini željezare ArcelorMittala koju opskrbljujemo znatnim količinama kisika i argona. Suradnja s ovom velikom multinacionalnom kompanijom, pored urednog snabdijevanja neophodnim gasovima za rad željezare, uviđa se i kroz aktivnosti koje doprinose poboljšanju općih standarda proizvodnje. Cilj je doprinijeti najboljoj koegzistenciji dvije fabrike i optimizirati kapacitetnost poslovanja. 
        Pored ArcelorMittala, naši partneri su Natron Maglaj, Coca Cola, Sarajevska pivara… 

        ONASA: Koliko Messer BiH ima zaposlenika i možete li najaviti neka nova pomijeranja u segmentu kadrova? Planirate li otvarati nova radna mjesta? 

        ILIEVSKI: U BiH trenutno djeluju tri društva, i to Messer BH Gas, Messer Tehnoplin i Messer Mostar Plin, čije je upravno središte u Rajlovcu. Messer u BiH trenutno raspolaže sa dva proizvodna postrojenja u Zenici i Sočkovcu, tri punionice i pet distributivnih centara. U ovome trenutku kompanija upošljava više od 100 ljudi različitih kvalifikacija koji prolaze stalne obuke za rad sa najsavremenijim informacionim tehnologijama. Sada kada smo napravili potrebnu infrastrukturu, zapošljavanje ide pojedinačno, što znači da zapošljavamo kadrove na tačno određena upražnjena mjesta. 

        ONASA: Kolika je ukupna vrijednost investicija Messera u BiH? 

        ILIEVSKI: Ukupna vrijednost investicija od našeg dolaska u BiH, 1997. godine, do danas je premašila 100 miliona KM. 

        ONASA: Kako ocjenjujete ambijent za privređivanje u BiH? Sa kojim se preprekama najčešće suočavate u poslovanju? 

        ILIEVSKI: Prema našim dosadašnjim iskustvima, a to je ipak punih 15 godina uspješnog poslovanja, koje uključuje i izvoz, možemo slobodno reći da je Bosna i Hercegovina još neotkriveni potencijal za investiranje. Međutim, politička nestabilnost BiH je jedan od najtežih faktora koji utječe na ulaganje. To znamo jer neke naše partnerske kompanije iz svijeta upravo to navode kao razlog odustajanja ili prolongiranja ulaganja. 
        Ono što Messer vidi možda kao najveći problem jeste pitanje registriranja stranih kompanija, to jest, veoma otežana procedura za registraciju. 

        ONASA: Kako vidite kompaniju na čijem ste čelu dugoročno? Kakve su razvojne perspektive te kompanije? 

        ILIEVSKI: Messer ulaže danas za sigurnije sutra. Stoga nam, kada uđemo na neko novo tržište, nije najbitniji profit koji će neminovno doći kada napravimo atmosferu pogodnu za razvoj i stabilnost. Messer u BiH nastavlja sa širenjem svojih postojećih aktivnosti, otvara nova tržišta, modernizira svoje proizvodne i distributivne kapacitete i investira u nove projekte. Nama je, pored svega, važno da svako naše ulaganje bude ulaganje u zemlju i njene mlade obrazovane kadrove.