20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Novembar 2013 14:13

Tarik nakon Spektakluka

Odavno jedna gostujuća predstava na mini turneji po BiH nije napravila takav uspjeh kakav su postigli Tarik Filipović i Rene Bitorajc. Njihova predstava „Spektakluk“ u produkciji zagrebačkog teatra „Kerempuh“ tri noći zaredom punila je dvorane u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a za svaku izvedbu tražila se karta više.

 

- Publika u Sarajevu, Tuzli i Zenici savršeno je odreagirala, iako sam strahovao jer je ova predstava, zapravo, jedna „zagrebačka spika“. Ipak, očito je da je to bio neki moj iluzorni strah. Ja se nadam da ćemo nakon ove mini turneje uskoro igrati i u Mostaru, Banjoj Luci i drugim bh. gradovima - kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ glumac Tarik Filipović. Rođeni Zeničanin nije krio činjenicu da mu je možda i najteže bilo igrati pred publikom u rodnom gradu. Od odlaska u Zagreb na sceni Narodnog pozorišta u Zenici kao glumac do sada se pojavio samo jednom.

 

- Otkako sam napustio dječiju scenu Narodnog pozorišta u Zenici, u rodnom gradu igrao sam samo jednom. Moram priznati da sam imao neki čudan osjećaj. Nije to bila ni trema, ni strah, imam ja dosta „utakmica u nogama“. To mi se nije dogodilo od premijere 1994. godine, da razmišljam ko sve sjedi u publici. Jednostavno, osjećao sam se kao „Zmajevi“ u Litvaniji. Znam da ću pobijediti, ali treba da završi utakmica - govori Filipović. Popularni milijunaš otkrio nam je i neke nove planove koji se tiču njegove karijere na daskama koje život znače, ali i na televizijskoj produkciji.

 

- Trenutno radim novu predstavu u Kerempuhu pod nazivom „Buba u uhu“. Nakon toga ćemo krenuti u pripremu predstave „Sasvim obične besmislice“, a onda kreće i snimanje serijala političke satire „Markov trg“. Uskoro ću krenuti i s angažmanom na novom kvizu „Potjera“. Imam dosta posla, pogotovo na toj televizijskoj karijeri, kojoj se iskreno nisam nikada nadao niti sam je želio. Ipak, otkako sam u njoj, postala je dio mene i uživam u tom poslu - ističe on.  Filipović, poznat i kao veliki poklonik nogometa, kaže da mu dan kada se BiH plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, jedan od najsretnijih u životu.

 

- Zaplakao sam nakon posljednjeg sudijskog zvižduka. Utakmicu protiv Litvanije gledao sam u velikom društvu u jednom zagrebačkom kafiću. Cijeli kafić navijao je za BiH, i to baš zdušno. Kolege iz Srbije mi kažu da se i tamo navijalo za BiH. Jedino mnoga “šćenad” kod nas nisu željela taj historijski uspjeh. To je apsurd i meni dosta simptomatično. Mi smo zemlja koja ima najviše neprijateljha unutar svojih međunarodno priznatih granica, što me boli, ali mi je zbog takvih uspjeh “Zmajeva” još draži - poručio je Filipović.