18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 03 Avgust 2013 23:37

Ljubičica: Humanitarni iftar

Udruženje mladih humanitaraca «Ljubičica» po drugi put je organizovala humanitarni iftar, na kojem su prikupljena novčana sredstva za akcije liječenja nekoliko Zeničana.  

Gosti iftara, organiziranog uz pomoć sponzora i prijatelja projekta i udruženja,  su bili aktivni članovi, porodice oboljelih sugrađana sa kojima se akcije organiziraju, te sponzori i pokrovitelji rada udruženja. 

 

- Ne želimo da akcenat bude na nama, nego na pokušajima da se prikupe sredstva i pomogne ljudima. Oni su naša priča. Zato smo još jednom pozvali građne da se probude i pomognu da njihovi sugrađani prežive, izlječe se. Porodice Smriko, Šehić i Babanović, za koje trenutno vodimo akcije su naša priča, kaže Aida Skopljak, jedna od mladih Zeničanki osnivača «Ljubičice». 

 

Porodica Smriko traži još jednu sansu za život njihovog sina Mevludina. Šehići pokušavaju da njihov sin Mahir ode na transplantaciju bubrega, prikupili su gotovo polovinu novca. Porodica Babanović pokušava da njihov sin Hajrudin, 16-godišnji dječak obolio od artritisa nastavi liječenje skupocjenim terapijama. 

 

Samo u proteklih godinu dana, otkako je registrovano udruženje 30. jula 2012. godine, aktivisti «Ljubičice» su pomogli 50-ak socijalno ugroženih porodica sa područja Zenice. 

 

Od prvobitnih sedam djevojaka osnivača, udruženje je naraslo do 900 članova. Uz akcije pomoći za liječenje, te pakete pomoći socijalno ugroženim, «Ljubičice» su lani pripremili sedamnaest školaraca iz socijalno ugroženih porodica za školsku godinu. To namjeravaju učiniti i ove godine. 

 

- Radili smo akcije prikupljanja sredstava za liječenje, poput bazara (otvorenog i zatvorenog tipa) uličnih akcija, koncerata, volonterskim akcijama za vrijeme utakmica, svirki, a do sada smo otvorili i humanitarne brojeve za četiri oboljela sugrađanina, kaže Skopljak.