Printaj ovu stranu
četvrtak, 09 Maj 2013 20:33

Komemoracija dr.Stjepoviću

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici održan je komemorativni skup uvaženom prof. dr. Božidaru Stjepoviću, profesoru u penziji, koji je preminuo, u ponedjeljak, u 87. godini.

 

 

U ime Vlade ZDK, komemoraciji su prisustvovali ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija Raif Seferović, koji se obratio na skupu u ime premijera Fikreta Plevljaka, ali i kao nekadašnji student profesora Stjepovića, i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirko Trifunović.

 

Biografija (www.mf.unze.ba): Božidar Stjepović rođen je u Prijedoru 1927. godine. Po završenoj gimnaziji u Beogradu 1946. godine upisuje Mašinski fakultet u Beogradu gdje je diplomirao 1951. godine. Poslije odsluženja vojnog roka 1952. godine, kao stipendista Vlade BiH, zapošljava se u Fabrici celuloze i papira u Prijedoru. Od osnivanja Metalurškog instituta "Hasan Brkić" u Zenici, sada Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović", radio je na institutu na naučno-istraživačkim zadacima i to u zvanjima: naučni saradnik, viši naučni saradnik i naučni savjetnik, na zadacima iz oblasti termodinamičkih visokotemperaturnih procesa, kao i na zadacima vezanim za termoenergetiku a u cijelosti obuhvatno područje: termoenergetske mašine, agregati i kompleksi.

 

Doktorirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, 1969. godine, sa temom iz oblasti prenosa toplote zračenjem u visokotemperaturnim metalurškim pećima, kao i u ložištima velikih parnih kotlova. Na Metalurškom fakultetu u Zenici od 1970. godine predavao je u zvanju docenta predmete: Fizika i Nauka o toploti. Sa osnivanjem Mašinskog fakulteta u Zenici, 1977. godine predavao je u zvanju vanrednog, a poslije i redovnog profesora predmete: Fizika, Nauka o toploti i Energetska postrojenja.

 

Na Metalurškom fakultetu predavao je na postdiplomskom studiju predmete: Teorija toplote i Teorija zagrijavanja uloška u metalurškim pećima. Na Mašinskom fakultetu je izdao udžbenik: Nauka o toploti, 1988. godine. Bio je prodekan za nastavu i šef Katedre za energetiku.

 

U svom naučno-istraživačkom opusu publikovao je u zemlji i inostranstvu preko 80 radova kao i 65 ekspertiza i recenzija iz prethodno navedenih naučnih oblasti: zagrijevne peći, parni kotlovi, turbine, motori, pumpe i ventilatori, kao i studija obrazloženja havarijalnih pojava na visokotemperaturnim agregatima.

 

Pres služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)