19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Maj 2013 07:56

Intervju: Rambo Amadeus

Rambo Amadeus: '' Svaki oblik kulturnog dešavanja je važan'' Rambo Amadeus nastupiti će u Tuzli u okviru ''BALKAN UNPLUGGED'' Festivala - Crnogorski muzičar i svjetski mega car Rambo Amadeus po mišljenju mnogih ljubitelja žestoke svirke jedan je od neponovljivih kultnih ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije.


Zenicablog je medijski partner Festivala, čiji press office nam je ustupio intervju sa Antoniom Pušićem alias Rambom Amadeusom. Rambo je prva zvijezda ''BALKAN UNPLUGGED'' Acoustic Rock Festa u Tuzli, gdje će 8. juna 2013. godine održati unppluged koncert. 


Dan kasnije Rambo Amadeus će u okviru Festivala održati i radionicu za mlade muzičare o temama vezanim za akustiku i akustičarske rock svirke. Sa Rambom smo razgovarali o takmičenju i njihovom značaju za jednog muzičara, o živoj svirci koja je pomalo zaboravljena ali i o drugim aktuelnim pitanjima.

 

Rambo, nakon dužeg vremena dolazite u Tuzlu, gdje nastupate na prvom Aucustic Rock ''BALKAN UNPLUGGED'' Festivalu. Imate li kakvu posebnu poruku za publiku koja će doći na Unplugged Fest u Tuzli?

 

Rambo: Imam. Sviram prvi put unplugged, to jest prvi put ću nastupiti svirajući jazz gitaru, koja ima vrlo specifičan zvuk, bez pirtotehnike koju omogućava rok gitara, nadam se da će eksperient uspjeti.  Ali s obzirom da je muzika zapravo igra, nadam se da ćemo se lijepo zaigrati i u ovoj formaciji.

 

Jedan od članova stručnog žirija Balkan Unplugged Festivala u Tuzli je i Vas veliki prijatelj Dragoljub Đurićić? Da li ćete nastupiti zajedno pred tuzlanskom publikom i možda odsvirati pjesmu ''Meni treba ritam jak''?

 

Rambo: Prošli put kad sam nastupio na Dragoljubovom koncertu, udarao sam u neki doboš toliko jako da sam povrijedio zglob na kažiprstu, evo već pola godine mi sijeva u zglobu kad sviram. Mislim da bubnju neću prići nikad u životu više, ali, ako da sviram gitaru, zašto da ne.

 

 

Prema Vašem mišljenju, koliko su važni festivali ovakvog karaktera za jednu regiju ali i za muzičare, muzičke grupe. Ideja festivala je oživljavanje i afirmacija akustičnih izvedbi u rock muzici, što je danas pomalo zaboravljena forma?

 

 

Rambo: Svaki oblik kulturnog dešavanja je važan. Kultura je motor razvoja. Nekulturne zemlje su siromašnje, bogate kulturne, pa je ulaganje u kulturu najdjelotvoniji vid razovja, bez bobzira o kom se žanru radi.

 

U okviru Festivala održati ćete i radionice za mlade muzičare? Koja će biti Vaša poruka mladim neafirmisanim muzičarima?

 

Rambo: Da prije svega uče školu i rade u struci.

 

Da li se danas više cijeni živa svirka i kako biste opisali muzičku industriju?

 

Rambo: Danas je muzika malo poklekla pred industrijom igrica. Konzumenti vole interakciju, pa će se i muzika tome vjerovatno prilagoditi.

 

Prepoznatljivi ste po svojim tekstualnim improvizacijama na koncertima. Možemo slobodno reći da stvarate posebnu pozitivnu energiju.. Kako ova energija može da podstakne mlade ljude na pozitivno djelovanje i razmišljanje u okviru ovog društva, jer možemo zaključiti kako živimo u vremenu kada mladi nisu spremni za akciju, a akcija je potrebna više nego ikad?

 

Rambo: Potrebno je prije svega da svaki čovjek postavi jasnu distinkciju između dobra i zla, da jasno i nedvosmileno zna sta je ispravno a šta ne, da bi moglo dalje da se djeluje.  Mladi su danas zbunjeni činjenicom da su najveći hokštapleri najviđeniji građani Balkana.  Pa su dezoirijentisani. Potrebno je opet utvrditi etičke norme, jer mladi moraju da znaju šta je ispravno a šta ne. Tek kada to budu sa sigurnošću znali, tek onda će moći da fokusiraju pravilno svoje nezadovoljstvo ili kreativnost.

 

Veliki ste zagovornik podizanja svijesti u oblasti energije. energetske efikasnosti i astronomskih fenomena koji utiču na život na planetu? Koje su Vam sadašnje aktivnosti po tom pitanju?

 

Rambo: Držim predavanja gdje me pozovu. Mladi vole moja predavanja.

 

press BUARF