28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 April 2013 07:47

Emir Preldžić

 

Polako se bliži i završnica u košarkaškoj Euroligi, još jedno kolo ostalo je do kraja drugog dijela, a onda slijedi i sama završnica u kojoj ove sezone mimo svih očekivanja neće biti turskog Fenerbahcea. Iako su prije početka sezone važili za jednog od favorita prije svega zbog velikog broja sjajnih košarkaša koje su doveli u svoje redove, ali ipak svi ti kvalitetni pojedinci nisu se uklopili u cjelinu te je rezultat u Euroligi izostao.Ipak sezonu mogu spasiti osvajanjem domaćeg prvenstva u kojem su trenutno prvi na tabeli, a najozbiljniji konkurenti su im Efes i ekipa Banvita.

 

 

Nakon dužeg vremena Emir Preldžić  za SportSport.ba eksluzivno je govorio o svojim počecima u košarci, igrama u Fenerbahceu, nastupima za reprezentaciju Turske, te očekivanjima vezanih za našu reprezentaciju i Evropskom prvenstvu u Sloveniji ove godine.

 

"Sigurno je kada se gleda roster ekipe da smo među najboljima ekipama u Evropi, ali dosta stvari se nije posložilo kako je trebalo tako da ove sezone nismo ostvarili neki značajni rezultat. Favoriti za osvajanje ovog takmičenja su Cska i Barselona, te sam siguran da će neko od te dvije ekipe osvojiti Euroligu. Moj klub će ispadanje u Euroligi pokušati ispraviti osvajanjem domaćeg prvenstva, a to nam neće biti nimalo lako jer Efes, Galatasaray i Banvit su sjajne ekipe", kaže 25-godišnji Zeničanin.

 

"Ugovor imam do 2014.godine, još ne znam da li ću ostati ili napustiti klub jer sam imao nekoliko odličnih ponuda. Ništa nije nemoguće, ali realno je da ostanem ovdje jer sam tu stekao ime, igram na najvišem nivou i nemam razloga nešto posebno da mijenjam sredinu. Najvjerovatnije ću produžiti ugovor, ali u košarci se za godinu dana svašta može promjeniti", ističe bivši igrač Čelika i Geoplin Slovana.

 

"Pa ambicije su nam da budemo među četiri ekipe, ali iskreno nadam se nekoj od medalja s tim da je konkurencija žestoka i ovo će biti strašno ujednačeno i neizvjesno prvenstvo. Mislim da mnogo reprezentacija može napraviti veliki rezultat, a moja predviđanja su da najviše šansi imaju reprezentacije sa prostora Balkana", uvjeren je 25-godišnji Preldžić.

 

"Sjajna ekipa je na okupu uz kvalitetnog trenera mislim da se može desiti da Bosna bude veliko iznenađenje turnira. Naravno da će velika prednost biti velika podrška sa tribina koju će imati, a faktički utakmice u Sloveniji će biti kao na domaćem terenu. Uz malo sreće vjerujem da će napraviti najbolji rezultat dosad na prvenstvima" nada se krilni igrač turskog prvaka.

 

"Neostvarena mi je želja nastup za Bosnu i Hercegovinu, jer u Žepču sam odrastao, karijeru počeo u Čeliku, a zbog reprezentacije Bosne i Hercegovine u košarci sam počeo igrati ovaj sport jer sam nakon velike pobjede reprezentacije u Skenderiji nad Hrvatskom, već sutra uzeo loptu u ruke i počeo bacati na koš", prisjeća se sada ljubimac navijača Fenerbahcea.

 

"Pa može se reči da pratim putem medija rezultate, ali naviše pratim A1 ligu u kojoj igraju Orlovik iz Žepča jer moj otac je trener  tog kluba, te zenički Čelik moj nekadašnji klub. Čeliku financijska situacija ne dozvoljava bolje rezultate, ali pohvalno je što su se okrenuli igračima iz svog pogona, te očekujem u narednim sezonama uz minimalna ulaganja da se ponovo vrate u vrh bh košarke. Pratim i nogometnu Premijer ligu, a posebno nogometaše Čelika i nadam se da će Robijaši uskoro dočekati dan da crno-crveni izbore Evropu i budu pravi države",  kazao je za naš portal ovaj sjajni košarkaš kojeg su 2009.godine na NBA draftu izabrali Phoenix Sunsi.

 

Dino Kurbegović/Sportsport.ba