28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Mart 2013 09:58

Amina Dilaver putuje u Tursku

 

U domu Mirnesa i Sanele Dilaver radost. Nakon informacija dobijenih iz Turske odlučili su da dobre vijesti odmah telefonski podjele sa nama, kako kažu, jer smo od prvog dana uz njih i inicijatora akcije, fotoreportera Rojtersa Dadu Ruvića. Tridesetak dana nakon što je pokrenuta akcija u Zenici da se pomogne njihovoj devetogodišnjoj kćerki Amini, sada je već izvjesno da Amina putuje krajem mjeseca u istanbul, na dugo čekanu operaciju.

 

Iznenadno oboljenje i izljev krvi u mozak, a potom i moždani udar prekinuli su sretno djetinjstvo, a Amina je zbog bojazni od povreda glave, koje bi bile smrtonosne, morala prekinuti školovanje, te zaustaviti većinu aktivnosti koje imaju njeni vršnjaci.

 

- Uz pomoć kolega iz Rudnika i naselja gdje živimo prikupili smo 5, 6 hiljada KM od potrebnih 47 hiljada. Onda sam sreo Dadu, kojeg sam upoznao kad nas je fotografisao i kazao mu šta nam se dešava. Narednih tridesetak dana živimo kao u snu. On je animirao kolege, za nas je čuo i zamjenik turskog premijera, koji je razgovarao sa nama, organizovana je i humanitarna izložba Dadinih slika, priča nam Mirnes.

 

Operacija oštećene arterije na istanbulskoj klinici Acibadem biće obavljena, kako je javljeno Dilaverima, angažmanom Vlade Turske, a Amina će sa roditeljima krenuti u Tursku krajem mjeseca. Dio sredstava prikupljen u akciji biće upotrebljen za operaciju Amininog sluha, oštećenog nakon posljednjeg udara, a zatim...

 

- Namjera nam je da, koliko god ostane novca, taj novac uplatimo nekom djetetu čiji roditelji prolaze ono kroz što smo mi prošli proteklih mjeseci, kazao nam je Mirnes.