Printaj ovu stranu
petak, 01 Februar 2013 11:46

Umro Bogoljub Ilić Bogi

Umro je Bogoljub Ilić Bogi, vrsni novinar, kolumnist, aforističar i voditelj. Njegova profesionalna ljubav bila je u službi analitičkog odnosa prema društvenim prilikama, radi njihovog ogoljavanja pred očima javnosti, najčešće kroz formu humora i satire, a u ranijem periodu i u toku rata kroz angažovane tekstove i komentare.

 

Bogoljuba se njegovi kolege sjećaju po orginalnom i vedrom, a opet kritičkom odnosu prema životu i svijetu, britkom peru, kojim je gotovo cijeli svoj radni vijek doprinosio kritičkoj misli u turbulentnom vremenu današnjice, ali i etici u modernom novinarstvu. Prijatelji će ga zauvijek pamtiti po dobroti i vedrini duha, pristojnosti i dobrom ukusu.

 

 Bogoljub Ilić Bogi je rođen je 20. juna 1946. godine u Bajincima kod Srpca. Srednju školu završio je u Banjaluci, a životni put ga u Zenicu dovodi 1969. godine. Nakon završenog studija književnosti i engleskog jezika, cijeli svoj radni vijek je posvetio novinarstvu. Bio je novinar i glavni i odgovoni urednik lista Naša riječ, a od 1991. godine, radio je kao novinar i urednik na Radiju Zenica. Tokom rata, koji je cijeli proveo rame uz rame sa svojim saborcima, bio je angažovan u Press centru Trećeg korpusa Armije BiH.

 

Poznat je po svojim uspješnim humorističkim radijskim serijalima, 'Zeza', 'Bosanski lonac', a za svoju prvu 'firmu' pripremao je popularnu 'Bujrumhanu', u kojoj je duhovito opisivao život u svom gradu, bespoštedno i oštro dovodeći djela odgovornih pred sud čitalačke javnosti. Penzionisan je radeći na Radio-televiziji Zenica, 2006. godine.

 

Iza Bogija ostale su dvije kćerke, Anđela i Sandra i dvoje unučadi i mnogo, mnogo prijatelja...

 

Radio-televizija Zenica sutra SUBOTA organizuje komemorativni skup

u sjećanje na dragog kolegu, Bogoljuba Ilića Bogija,

u Velikoj Sali Općine, s početkom u 11 sati.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)