28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Januar 2013 07:11

Tomislav Perazić

 

U Galerijskom prostoru Hotela Dubrovnik u toku je humanitarna prodaja slika akademskog slikara Tomislava Perazića od čega će trećina prihoda biti donirana JU „Dom - porodica“ u Zenici u kojoj se nalazi oko 110 djece bez roditeljskog staranja. U ponudi se nalaze ulja na platnu, akvareli, grafike i crteži po  pristupačnim cijenama. Za sada nema nekog velikog efekta, ali će se nastaviti. Akademski slikar Tomislav Perazić sa svojim djelima prijatno iznenađuje ljubitelje umjetnosti u Zenici, ali i širom Bosne i Hercegovine. Trenutno priprema nove grafike. Očekuje ga 25.januara izložba u galeriji “Roman Petrović” u Sarajevu. Izlagaće slike rađene u posljednjih deset godina. Takođe ga očekuje uskoro izložba portreta u Galeriji portreta u Tuzli. 


Perazić je već 49 godina član ULUBiH (Udruženja likovnih umjetnika BiH) a 59 godina slika portrete. Naredne godine, veli, ako bude živ i zdrav, proslaviće tri okrugla jubileja – 80 godina života, pola vijeka članstva u ULUBiH i šest decenija slikanja portreta.  Zanimljiva je priča kako se počeo družiti sa kistom i platnom. Prilikom godišnjice oslobođenja Bara 1945. godine (Bar oslobođen od okupatora godinu dana ranije) sva djeca u školi dobila su zadatak da crtaju portret maršala Josipa Broza Tita. I tada je prvi portret koji je ikada naslikao 11-godišnji Tomislav proglašen najboljim u školi. Dobio je pohvalu od učitelja Marka Kaluđerovića.

 

“Sa porodicom sam ubrzo odselio u Apatin, gdje sam tri godine kasnije dobio ponovo zadatak da nacrtam portret i to ponovo Tita. Bilo je to na prijemnom ispitu za farbarski zanat koji je bio u to doba popularan. Majstor koji je odlučivao o prijemu dao mi je u ruke olovku, papir i potjernicu kojom su nacisti u ratu tražili Tita i kazao:“Mali sad pokaži šta znaš“, prisjeća se Tomislav.I tada je mladi Perazić odradio dobar posao, te je krenuo na zanat. Majstor ili bolje rečeno šef od koga su učenici “upijali” zanat bio je i slikar-amater koji je slikao socijalne teme. Jednom prilikom Perazić je popravio njegovu sliku i majstor je rekao:“Biće od tebe nešto mali”. “Prvi honorar sam zaradio 1949.godine kada sam u jednoj krčmi u Apatinu sa olovkom nacrtao jednog lovca. Neki gosti iz te krčme su mi za tu sliku platili u to doba poprilično veliki iznos. Od tada do danas sam naslikao stotinjak portreta i oko hiljadu grafika, akvarela i ulja na platnu”, kazuje nam Perazić, dodavši kako je kroz čitavo svoje školovanje jedino “peticu” dobijao iz predmeta Likovno obrazovanje.  

 

Kasnije je nakon farbarskog zanata Perazić završio večernju školu za crtanje, nakon toga položio prijemni ispit u Sarajevu za školovanje za umjetnika. Međutim nije se tu skrasio već je 1956.godine preselio u Herceg-Novi gdje je završio srednju školu primjerenih umjetnosti. Poslije toga u Ljubljani je završio  Akademiju likovnih umjetnosti 1961.godine, slikarstvo u klasi profesora G.A.Kosa, grafika u klasi profesora Riko Debenjaka i profesora Božidara Jakaca. 

 

 “U to doba bilo je jako teško upisati Akademiju likovnih umjetnosti. Pokušao sam prvo u Beogradu, ali nisam prošao na prijemnom ispitu, pa sam “zapucao” u Ljubljanu gdje sam uspio proći. Tada je primljeno osam studenata, među kojima su bili po dvojica Slovenaca, Hrvata, Makedonaca i Crnogoraca. Pokazao sam se kao vrlo talentovan, a u tih pet godina studiranja imao sam visoke ocjene, posebno u grafici u čemu sam bio jedan od najboljih”, ističe Tomislav.  U Zenicu je došao zahvaljujući Željezari koja ga je stipendirala... “Malo po malo rada u Zenici i na kraju sam se skrasio u ovom gradu koji mi je puno toga dao. Dobio sam posao, stan, a na poslijetku i veliki atelje u naselju Babina rijeka koji i dan-danas koristim”, pojašnjava Perazić.    


U povodu pola vijeka stvaralaštva ovog zeničkog akademskog slikara u izdanju NIPP “Naša riječ” prije nekoliko godina izašla je monografija o ovom umjetniku. Radi se o prvoj monografiji izdatoj u Zenici o umjetniku-pojedincu, što dovoljno govori koliko je Perazić cijenjen u Zenici. Monografija je štampana na 160 kolornih stranica i sadrži najbolje Perazićeve crteže, skice i studije iz njegove rane faze, kao i iz svih dosadašnjih ciklusa, od grafika „Ljudi i vatre“ do slika o temama: „Sunce Mediterana“, „Žena, more, masline“, „Vodopadi“, „Mimozin vrt“ i druge. 

 

Tomislav Perazić rođen je 1934.godine u Baru (Crna Gora). Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) od 1964.godine, a od 1974.godine je i član Društva likovnih umjetnika Zenice. Dobitnik je niza priznanja i nagrada za svoj rad, kao što su: Dvanaestoaprilska nagrada grada Zenice (1979.), zatim prva otkupna nagrada za crtež na slobodnu temu-Ex tempore, Nova Gorica-Slovenija (1987.), otkupna nagrada za grb grada Bara (1989.), otkupna nagrada za suvenir grada Bara (1990.), kao i nagrade Zenice za 35 godina stvaranja (1999.). U gradovima Zenici i Baru je dobio društveno priznanje za vrijeme ex Jugoslavije i u samostalnim državama Bosni I Hercegovini odnosno Crnoj Gori. Prema mišljenju velikog broja likovnih kritičara ovaj likovni umjetnik iz Zenice podjednako dobro vlada svim tehnikama. Perazić je jedan je od rijetkih bh. likovnih umjetnika koji se može pohvaliti činjenicom da je, do sada, imao više od 180 kolektivnih i 110 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 
(Oslobođenje)