29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Novembar 2012 08:46

Safet Sušić

Prijateljskom utakmicom sa Alžirom, koji se igra u srijedu u 18 sati, nogometna A - reprezentacija BiH završava nastupe u ovoj godini. Selektor Safet Sušić u intervjuu za službeni portal Nogometnog saveza BiH govorio je o predstojećem susretu, te  sumirao rezultate dosadašnjih  utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.  

  
Selektore, da li imate isti pristup kvalifikacionim i prijateljskim utakmicama? 

Nije isti pristup. Kad igramo prijateljske utakmice, ne vodim računa o protivničkoj ekipi, o njihovim igračima, ne zanima me kako i ko igra sa druge strane, već samo razmišljam o svom timu. U prijateljskim mečevima pobjeda nije imperativ, već prije svega da se dobro odigra. Također, nije obavezno da staviš najbolju ekipu, već možeš eksperimentisati i što se tiče načina igre i same ekipe. U kvalifikacijama nije tako, tu znam sve protivničke igrače, analiziram njihovu igru i razmišljam kako bi mi trebali da odgovorimo na tu igru. 

Znači li to da protiv Alžira nećemo igrati na pobjedu? 

Ne, mi ćemo igrati otvoreno sa željom da damo neki gol i sa ciljem da gdje god igramo pokažemo vrijednost ove reprezentacije. Mi smo zahvaljujući rezultatima u posljednjih nekoliko godina postali cijenjena reprezentacija u Evropi, ali i svijetu i sada moramo da radimo na tome da se taj utisak koji su ljudi stvorili o nama i zadrži. U ovoj godini imamo dobre rezultate i bilo bi odlično da tako i završimo, da se ova utakmica protiv Alžira ne izgubi, ali nije katastrofa ako se to i desi. Najvažnije je da se dobro odigra i da što više igrača dobije priliku da uđe u igru, jer u kvalifikacijama nemaju baš svi priliku da igraju. Osim toga imamo pravo na šest izmjena i ja se nadam da će mi rezultat dozvoliti da iskoristim to pravo. 

Koliko su mladi igrači opravdali vaše povjerenje? 

Zadovoljan sam i ponašanjem i njihovim igrama, zbog toga i jesu tu. Nema ni jedan igrač koji je ovdje a da to ne zaslužuje. Od njih očekujem još više, posebno u prijateljskim utakmicama kad dobiju priliku da na terenu provedu više vremena. Već sam rekao da u kvalifikacionim utakmicama nisu svi imali priliku da igraju, jer tu nam je prioritet rezultat i malo je prilika za eksperimentisanje. 

Selektore, u martu naredne godine nastavljamo kvalifikacije za SP, kakva su očekivanja? 

Mi imamo jedan cilj koji smo sebi zacrtali ali i koji svi od nas zahtijevaju, a to je plasman na Svjetsko prvenstvo 2014.godine. Ja nisam od onih koji smatraju da pod svaku cijenu moramo biti prvi u grupi, imamo nesreću da Grčka veoma dobro igra i ima dobar rezultat i, može se desiti da neko od nas na kraju osvoji 25 bodova, a da ne bude prvi u grupi. Biće borbe, nadam se do kraja kvalifikacija, a nama ova utakmica protiv njih može da bude ključna. Ukoliko izgubimo tu utakmicu nemamo šansi da budemo prvi u grupi, a ako pobijedimo opet nismo sigurni i, do samog kraja će biti borba za plasman. Ponavljam, ako i dobijemo Grčku,bićemo u dobroj sitiaciji, ali i tada će možda predzadnja ili zadnja utakmica odlučivati ko će biti prvi u grupi. Realan sam čovjek, najvažnije je i, želja mi je da mi svi igrači budu zdravi u nastavku kvalifikacija, a sreća je i da nemamo suspendovanih igrača. Ja nisam od onih koji daju euforične izjave jer imam iskustva od nekih mojih prethodnika koji su obećavali puno, a kasnije nisu ispunili ta obećanja.Treba biti realan čovjek, vjerovati u svoju ekipu i biti oprezan u izjavama, kazao je selektor Safet Sušić u intervjuu za službeni portal Nogometnog saveza BiH.


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine bila je primorana skratiti sinoćnji  trening u Alžiru zbog neadekvatnih uslova na terenu.   

Nakon zagrijavanja i nekoliko odrađenih vježbi selektor Safet Sušić je želio da izbjegne svaku mogućnost da se neko od igrača povrijedi, te je završio trening. 

Zbog obilne kiše koja je jučer padala, teren na stadionu jedne od vojnih baza gdje se održavao trening bio je loš, te osim laganog zagrijavanja nije dozvoljavao ozbiljniji trening. Inače, domaćini su predložili ovaj alternativni stadion, kako bi se sačuvao teren stadiona "5. juli 1962." na kojem će se sutra igrati. Kako se radi o prijateljskoj utakmici ovo nije izazvalo negativne reakcije u našem timu, tako da su svi raspoloženi i sa nestrpljenjem očekuju sutrašnji susret protiv domaćina.  Prvi golman reprezentacije Asmir Begović je danas stigao, tako da je ekipa kompletna, a kad je riječ o nastupu Mensura Mujdže selektor je rekao da nema potrebe da se izlaže većem riziku i da vjerovatno neće igrati.