20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 Oktobar 2012 03:48

BIGGA hip-hoper

'U posljednjih nekoliko godina, naša država je uistinu mogla biti svjedok evolucije hip-hop muzike i kulture koja je izbila na površinu zbog tog žanra. Liricizam, smisao, te kompleksnost muzike su pojmovi koji su dobili potpuno novo značenje. Razlog tome je što je hip-hop potpuno drugačiji od bilo kog drugog žanra.'' Ovo su riječi jednog mladog talenta koji već dugo čeka pravu šansu da široj javnosti pokaže svoje lice i oduševi je kvalitetnom hip-hop muzikom. Kako to i sam kaže, BIGGA je "drugačiji od bilo kojeg drugog repera". Kao akronim, njegovo umjetničko ime ima jako duboko značenje, ali suština bi u engleskom prijevodu prenosila značenje ''bigger than your average rapper''. Za one koji ne znaju o kome je riječ, BIGGA je zenički reper koji već nekoliko godina aktivno pokušava da ostavi svoje ime ugravirano na polju hip-hop muzike. Do danas je snimio nevjerovatnu cifru od skoro 300 pjesama, te je izdao tri solo projekta koja su za slušatelje dostupna besplatno na internetu.

 

Pored solo karijere, BIGGA je i jedna polovica rep grupe "MouseMiles", koju sačinjavaju on i Vedad 'Paparazzi' Mešanović. Ono što je bitno istaknuti je da BIGGA-ina cijelokupna diskografija na engleskom jeziku. Zašto je to tako BIGGA posjetiocima portala Source.ba ponudio jednostavno objašnjenje: ''Kako sam ja naučio dosta stranih jezika, a ponajviše engleski, samo kroz muziku, osjećam da mi je dužnost da taj utjecaj prenesem na sljedeće generacije koje će cijeniti muziku ne samo kao formu zabave, nego i način obrazovanja. To je jedna od onih stvari koje također pokušavam postići sa svojom muzikom.''

 

Nakon dugogodišnjeg izdavanja besplatnog muzičkog materijala, te brojnih nastupa širom BiH, BIGGA je odlučio napraviti jedan veliki korak naprijed odlučivši da napravi album koji je, kako kaže, "potpun" u svakom smislu. 12/12/12 je datum kada bi BIGGA trebao izbaciti svoj novi album "B.A.L.O.O.S.", punog naziva "Became A Lot Out Of Something". Kako nam je rečeno, na albumu je od samo početka do kraja radila samo jedna osoba, a to je BIGGA. Cjelokupan proces, pravljenje muzičke podloge/matrica za pjesme, pisanje tekstova, obrada pjesama, te dizajn albuma BIGGA je uradio potpuno sam. ''Jednostavno sam želio da to bude ono za što stvarno mogu reći da je poguralo moju karijeru naprijed. Nije lako biti Bosanac koji radi muziku na engleskom jeziku, a pogotovo ne u ovakvom vremenu."

 

Više o BIGGA-i i njegovom autorskom projektu možete pronaći na njegovoj Facebook grupi.


source.ba