20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 07 Septembar 2012 13:50

Premijer Plevljak građanima ZDK

Obraćanje premijera Fikreta Plevljaka građanima Zeničko-dobojskog kantona - Poštovane građanke i građani Zeničko-dobojskog kantona,  ovo pismo, prije svega, upućujem vama, ali i svim političkim subjektima na području našeg kantona, institucijama i pojedincima. Za mjesec dana u našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini biće održani Općinski izbori. Svaki izbori predstavljaju istinski čin ispoljavanja demokratske volje građana i njihove želje da ih u periodu koji slijedi, nakon izbora, vode određeni politički subjekti i pojedinci. Mi u potpunosti i snažno podržavamo takav vid ispoljavanja demokratske svijesti i volje građana.

 

Dakako, vjerujemo da je u Bosni i Hercegovini došlo vrijeme i da sam čin izbora i predizborne kampanje koja im prethodi bude i pristojna slika demokratije, civiliziranog ponašanja i na kulturnom nivou koje već naše društvo objektivno i zaslužuje.
Vjerujemo, također, bez obzira na težinu i posebnost svih naših proteklih godina, da je naše društvo sazrelo kao građansko društvo sa svim svojim evropskim vrijednostima. Zato vas molimo da u narednom periodu, sve do samih izbora, sami sebi dokažemo, a Evropi i svijetu pokažemo, da je to tako. 

 

Bez obzira, koliko god, na sebi osjećali ožiljke nedavne teške prošlosti moramo se okretati životu kako bi našoj djeci osigurali što sigurniju i što perspektivniju budućnost. Uvjeren sam da je došlo vrijeme kada će se političke stranke u predizbornoj kampanji baviti isključivo pitanjima koja se direktno tiču građana i realnog poboljšanja njihovog svakodnevnog života. Uvjeren sam, također, da ćemo svima nama naše svete vrijednosti zajedno čuvati, a ne zloupotrebljavati ih u političke svrhe. Sve one plemenite ideje države i vjere i svih naših važnih datuma i obilježja, iz naše neposredne prošlosti, moramo svi zajedno čuvati, a ne zloupotrebljavati ih ili bilo kome pripisivati etiketu ekskluzivnog zastupnika.

Molimo vas da u periodu, do samih izbora, pokažemo našu pripadnost našoj domovini, pokažemo toleranciju i razumjevanje jednih za druge i na taj način obezbjedimo atmosferu punu demokratičnosti i parlamentarizma.

 

Na žalost, već je sada vidljivo da pojedinci radi svoje lične ostrašćenosti ili radi svojih ličnih interesa ili radi eventualnog straha za učinjeno ili neučinjeno u proteklom periodu, pokušavaju da zloupotrebe zajedničke institucije države koje pripadaju svim građanima, naše druge zajedničke vrlo važne institucije i udruženja koja također pripadaju svima nama i koje su nam jako drage, naše zajedničke važne datume iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, i naša zajednička obilježja i spomenike iz tog perioda u cilju promoviranja samo jedne političke stranke ili samo određenih pojedinaca iz tih stranaka.

 

Smatramo da takvo ponašanje ne stvara demokratsko ozračje u Bosni i Hercegovini, ne stvara podjednaku šansu za sve, ne doprinosi razvijanju povjerenja i saradnje među našim građanima. Takvo ponašanje direktno šteti ugledu Bosne i Hercegovine i ugledu njenih institucija, ali i svima nama dragih i ostalih važnih institucija kako u očima naših građana tako i pred Međunarodnom zajednicom.

Pored toga, takvo ponašanje direktno krši i određene zakonske norme i Izborni zakon.

 

Zato, molimo sve one koji u svojoj ostrašćenosti ili iz drugih razloga zloupotrebljavaju svoj položaj, svoje ovlasti ili svima nama drage zajedničke institucije, važne datume, važna obilježja i naša bolna nezaboravna i važna sjećanja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata da to više ne čine jer time nanose štetu direktno našoj domovini Bosni i Hercegovini, svim našim narodima i svim našim građanima. Ovom prilikom nećemo navoditi sasvim konkretne, već sada ne tako rijetke slučajeve za pojave koje smo opisali ali ćemo u buduće na sve takve slučajeve reagovati na zakonom predviđen način i o tome obavjestiti našu javnost. Pred nama je toliko izazova i stvari koje trebamo rješavati zajedno da jednostavno sebi ne smijemo dopustiti takvu vrstu luksuza da skrećemo pažnju sa pravih tema i da nešto što je svima nama sveto koristimo u pojedinačne i manipulativne svrhe.

 

Pozivam sve nas da pokažemo naše poštovanje prema svim našim građanima, prema svim našim zajedničkim institucijama, prema svim našim važnim datumima i obilježima i na taj način doprinesemo stavaranju civilizacijskih i demokratskih uslova za izražavanje slobodne volje građana. Samo na taj način možemo doprinijeti razvoju naše domovine, njenom opstanku i stvaranju uslova za bolji život građana. Niko ni od koga i nikad nije dobio mandat da naše zajedničke vrijednosti zloupotrebljava i koristi samo u interesu pojedinih uskih grupa, političkih partija i pojedinaca.

Poštovane građanke i građani Kantona, pozivam vas da se zajednički zalažemo za razvoj demokratije, tolerancije i parlamentarizma u našoj domovini. Ne dozvolimo da pojedinci i grupe radi svojih uskih interesa i ciljeva samo za sebe koriste i zloupotrebljavaju vrijednosti koje su naše zajedničke. Samo sa podjednakim pravima za sve, sa ravnopravnošću i pravdom možemo razvijati našu domovinu i stvarati uslove za bolji život svih nas.

 

Ukoliko se ovakav kodeks ponašanja bude primijenio u ovoj i svim narednim predizbornim kampanjama onda ćemo svi biti uvjereni da smo na početku jednog puta koji će označiti zajednički rad na stvaranju boljih uslova za život svih građana našeg kantona i naše Bosne i Hercegovine.

Koristim priliku da sve vas pozovem da izađete na izbore i da glasate, da izvršite svoju građansku dužnost. Upravo vi, na taj način, odlučujete o svojoj sudbini i sudbini vaše općine u naredne četiri godine.

 

Neka živi naša domovina jedna i jedina naša lijepa Bosna i Hercegovina.

 

S mojim iskrenim uvažavanjem i poštovanjem

Zenica, 07.09.2012. godine

PREMIJER
mr. sci Fikret Plevljak