28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 02 Septembar 2012 17:31

Zeničanin Daut u Istanbulu

Sada je sve Božija volja. Najbolji turski ljekari učinili su sve što je do njih u prestižnoj i najsavremenijoj privatnoj turskoj klinici "Ačibadem", čiji dio kompleksa bolnica u Istanbulu je obišla grupa bh. novinara proteklih dana. U jednoj od njih, Dječijoj kardiohirurgiji, na intenzivnoj njezi, priključen na aparate leži sićušni Daut Merdanović iz Zenice. Prije 20-tak dana operirano mu je srce.

 

Sa samo 15 dana života zaputio se s majkom Eldinom (29), zeničkom učiteljicom bez zaposlenja, u Istanbul. Rodila ga je prije mjesec i po u Zenici, ali kada su ljekari primijetili da je pomodrio, prebačen je na sarajevsku Pedijatriju "Jezero". Ustanovljeno je da ima rupu na srcu i da su mu obje srčane arterije na jednoj strani te ih je hitno trebalo prespojiti, ali takve operacije ne rade se u BiH.

 

Direktorica Pedijatrije prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević poslala je e-mailom njegove nalaze u "Ačibadem", gdje su rekli da mogu primiti malog pacijenta. Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH, koji bi trebao snositi troškove njegovog liječenja i majčinog boravka u Istanbulu, završili su svu papirologiju i Eldina i njen tek rođeni sin došli su tražiti spas na jednoj od najboljih klinika na svijetu. Mlada majka boravi u hotelu koji je, također, sastavni dio kompleksa "Ačibadem", u blizini je bolnice i svakodnevno posjećuje sina, ali samo nakratko, jer on je na Odjelu intenzivne njege. Koliko joj je teško samo ona zna.

 

Preporuke ljekara doc. dr. Jusufa Kenana Jalčinbaša (Yusuf Yalcinbas) da može barem preko vikenda otići u Zenicu i obići svog drugog, hvala Bogu, zdravog trogodišnjeg sina, te supruga, Eldina kategorično odbija, jer sad je Dautu najpotrebnija. A osim one na srcu, Daut je u Istanbulu imao i operaciju crijeva, jer su i tu nađene neke rupe. Na dan naše posjete "Ačibademu", Eldini su saopćili da, ako sve bude teklo po planu, Daut mora za šest do osam mjeseci ponovo na operaciju srca.

 

U sigurnim je rukama, u to smo se uvjerili kroz razgovor s dr. Jalčinbašom, ali, kako majka reče, kao i na početku naše priče, sada je sve u Božijim rukama. Ohrabruje podatak da je Daut ovdje došao sa 3,5 kilograma, a sada već ima više od četiri. Odlazimo diveći se hrabrosti i snazi majke Eldine, ali i svemu što smo tog dana vidjeli na klinikama "Ačibadema", specijaliziranim za sve bolesti.

 

Uvjeti u kojima pacijenti tu borave zaista su hotelski, vidjeli smo to obilazeći i Onkologiju i Centar za sportsku medicinu, a nijednog trenutka ne osjetivši čak ni onaj specifični, za većinu, mrski miris bolnice. U čekaonicama pacijentima su na raspolaganju i kolači, a na ulazu u Sportsku kliniku stoji čak i klavir. Pijanista ga svakodnevno svira od 11 do 12 sati.

 

Sve je moderno i digitalizirano, čak i ljekarski kartoni, ugrađeni u zidove soba svakog pacijenta te na dodir, "screen touch", pružaju sve informacije ljekarima. Sve sobe su jednokrevetne. Cijene zavise, naravno, od vrste bolesti, ali u odnosu na mnoge savremene evropske bolnice, i do tri puta su niže. Ko može platiti, ima na raspolaganju i luksuzni apartman, gdje je noć 1.000 eura.

 

Osnivač i stopostotni vlasnik "Ačibadema" Mehmet Ali Ajdinlar (Aydinlar) nema veze s medicinom, ekonomista je koji je s biznisom startovao 1991. godine u Ačibademu, istanbulskom naselju, na azijskoj strani, otvorivši tek jednu manju bolnicu. Danas je "Ačibadem" zasebni holding koji, osim bolnica, ima i svoj univerzitet, kompaniju za gradnju novih objekata, privatno osiguranje, heliodrome...

 

Samo u Istanbulu se nalazi šest klinika "Ačibadema", uskoro otvaraju i jednu u Ankari, otvorili su i jednu u Bodrumu i njen cilj je razvoj zdravstvenog turizma, a ostale su vani, među kojima i jedna u Makedoniji. Želja investitora je imati ovakvu kliniku i u BiH, ali...

 

- Već četiri godine pokušavamo ostvariti saradnju s vašom zemljom, ali teško ide, ministri se često mijenjaju, mnogo je adresa za kontakt, a nekada samo odgovore na e-mailove čekamo i mjesecima - kaže nam Severčan Eralp (Severcan), direktorica "Ačibadema" za regiju Balkana.

 

Otkriva da, za sada, ponajbolje sarađuju s Općom bolnicom "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, te Neurohirurgijom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ali riječ je uglavnom o seminarima i edukacijama, dok će konkretna investicija sačekati bolji politički, ekonomski, socijalni, administrativni i svakojaki drugi pozitivniji ambijent u BiH.

Tri puta jeftinije nego u Austriji


Dok se jednoga dana konačno ne steknu uvjeti da svoju kliniku "Ačibadem" otvori i u BiH, pacijentima iz naše zemlje na raspolaganju je regionalni supervizor dr. Edin Buljugić, specijalista fizikalne medicine, prevencije i rehabilitacije u Sarajevu. Putem njega moguće je poslati nalaze u Tursku, dobiti sve povratne informacije i dogovoriti eventualno liječenje u "Ačibademu".

 

Putem Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH od oktobra prošle godine do sada na tu kliniku izmješteno je devetero djece. Brojni su već bh. pacijenti koji su tu došli u privatnoj režiji. Za neurohirurške intervencije, praksa je do sada pokazala da je za pacijente iz BiH koji su tu boravili po tri do četiri dana, koliko je bilo potrebno za uspješno liječenje, kompletan tretman i boravak koštao oko 7.000 eura.

 

Kardiohirurši zahvati su dosta skuplji, pogotovo kada su u pitanju oboljela djeca čije liječenje u bolnici mora trajati više mjeseci. No, dragocjen je podatak da su operacije ovdje jeftinije i tri puta od onih koje se izvode u Austriji za 30.000 eura. Također, bilo je bh. bolesnika čije troškove liječenja je snosio sam "Ačibadem".


Mnogo je i poznatih ličnosti prodefiliralo već klinikama "Ačibadema", nosioca prestižne američke akreditacije "Joint Commission International". Tu se, među ostalima, porodila i popularna Šeherzada iz jedne od najgledanijih turskih sapunica "1001 noć".

 

"Ačibadem" je i sponzor turske fudbalske reprezentacije, kao i gotovo svih najboljih sportskih klubova, među kojima su Bešiktaš, Fenerbahče, Bursaspor, Trabzonspor...

Prof. dr. Tolga Ajdog (Aydog) iz Centra za sportsku medicinu otkriva nam da liječe i fudbalere srbijanske Crvene zvezde i Partizana. Ovaj sportsko-medicinski dijagnostički centar sa svojim sadržajima posebno je fascinantan, a jedna od najvećih referenci mu je i to što posjeduje FIFA-inu akreditaciju. Spomenimo samo da je FIFA u svijetu akreditirala tek 30 ovakvih sportskih centara.

 

Uspjesi u liječenju karcinoma na klinikama "Ačibadema" posebna su priča. Prvenstveno zahvaljujući najsavremenijim radiološkim tehnologijama, tzv. gama knife i cyber knife aparatima, ali i robotima. U dijagnosticiranju, konstatiranju stadija i liječenju tumora mozga koristi se "gama knife", a za sve vrste karcinoma ostalih dijelova tijela „cyber knife" metoda.

 

Kako nam je kazao dr. Eniz Ozjar (Ozyar), specijalista onkologije, svega 300 „cyber knife" mašina postoji na svijetu, a čak 25 posto od svih njih u Evropi nalazi se u Turskoj. Sigurnost preživljavanja kreće se oko 98 posto, nema krvarenja i nije bolno. Magnetna rezonanca radi se u toku same operacije tako da ljekari odmah znaju je li išta ostalo nezavršeno, dok roboti smanjuju krvarenja, infekcije i oporavak je dosta kraći.

DNEVNI AVAZ

 

turskaklinika1