28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Avgust 2012 06:34

Vrandučani grade česmu

VRANDUČANI GRADE JAVNU ČESMU - Na lokalitetu zvanom "Vepar", pored lokalnog puta za naselje Koprivna, oko 300 metara od mosta na putu M-17 u Vranduku, vrijedni mještani Novog Vranduka grade javnu česmu. Ovim lokalnim putem se prolazi i prema tvrđavi u drevnom gradu Vranduku. Ideja za gradnju česme na ovoj lokaciji, stara je više godina, ali se nije našlo vremena i sredstava za njenu izgradnju ranije. Konačno, dogovor za početak radova je pao dana 15.07.2012.god., a radovi na izgradnji česme su započeli sa prvim danom mjeseca Ramazana, dana 20.07.2012.godine. Formiran je i građevinski odbor koji sačinjavaju: Ibrahim Burić, Enes Sinanović, Ismet Burić, Jasmin Selimović i Mustafa Šehić.


Teren za gradnju česme se nalazi 20-ak metara ispod akumulacionog rezervoara za vodu za naselja Novi Vranduk i tzv. Lađa. Samom izgradnjom česme i uređenjem terena ispod rezervoara riješit će se i odvod oborinskih voda sa planine Lokva-Vepar, koje su usljed zatvaranja otvora ispod postojećeg mosta na lokalnom putu nanosile mulj i kamenje. Inače, ovaj teren je godinama stajao neiskorišten i poprilično zapušten.
Do sada je urađeno:
1. Čišćenje kanala i terena ispod mosta, te postavljanje odvodnih betonskih cijevi Ø 600 u dva reda;
2. Razmjeravanje i planiranje terena za česmu;
3. Iskop zemlje, šalovanje i betoniranje, kako bi se dobila gruba konstrukcija česme, te ugradnja ivičnjaka;
4. Završni radovi na koritu za česmu i zidovima oko česme;
5. Dovod pitke vode iz viška postojećeg akumulacionog rezervoara i uzimanje još jednog manjeg vrela, kako ne bi došlo do nestanka vode na česmama, ako nema viška vode na rezervoaru.

Sa današnjim danom završeno je 80-90 % predviđenih radova. Još predstoji uređenje postojećeg parkinga pored česme, izgradnja parkinga preko puta česme, postavljanje četiri klupe, te uređenje kanala iznad česme za oborinske vode.  Inače, zvaničan projekat za izgradnju česme nije postojao, nego su ideje i projekat nastajali na samom terenu i u toku samog izvođenja radova. Radilo se, uglavnom, u popodnevnim satima, kada malo osvježi, jer, kao što je poznato, ovih dana su zabilježene visoke, gotovo rekordne temperature i velika suša, a u toku je i mjesec posta, Ramazan.

Prema izjavama ljudi iz građevinskog odbora, zabilježen je izuzetno dobar odziv mještana Novog Vranduka i Vranduka na svakodnevne akcije na izgradnji česme. Znalo se pojaviti na akciji i po 30-ak ljudi. Približna (nezvanična) cijena koštanja ovog projekta u materijalu iznosi oko 3.000 KM. Sponzori ovog projekta su znani i neznani, ali ćemo spomenuti samo neke:
Alija Šarić, Almy (Ismet i Besim Begić), Amir Begić, Askokomerc, mještani, koji su svojim skromnim sredstvima učestvovali u izgradnji ovog HAIR projekta.

Završetak radova se očekuje krajem mjeseca Ramazana, do dana 18.08.2012.godine.

 

vrancesma2

Ekrem Imamović za Zenicablog