28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 24 Juni 2012 16:41

Dejan Mileusnić

Mladi zenički bacač koplja Dejan Mileusnić (21) prošlog ljeta je, nakon što je, ne javivši se sudijama, napustio takmičenje u Sofiji, postao "čovjek slučaj", a danas je ponajljepša bosanskohercegovačka priča ovog sporta. Podsjetimo, zbog ovog incidenta iz Sofije, već u autobusu, na povratku kući, došao je u sukob s tada novoizabranom predsjednicom Atletskog saveza BiH, legendarnom atletičarkom Đurđicom Rajhel-Šušul. S njegove strane pale su teške riječi zbog čega je zaradio i suspenziju te iako je trebao biti jedini bh. predstavnik, nije putovao ni na Evropsko prvenstvo za mlađe seniore u Ostravi (Češka).

 

- Ne bih više govorio o tom incidentu. Mogu samo reći da sa predsjednicom od tada i ne govorim. Maksimalno sam skoncentrisan samo na koplje - govori Mileusnić.

Ističe i da je ove godine odlučio zapostaviti i Fakultet za sport u Sarajevu.

 

- Tek sam prva godina studija, ali želim da se maksimalno posvetim trenzinzima i da vidim koliko, zaista, mogu postići. Rezultati su odlični te mi daju za pravo što sam tako odlučio.

 

Prošle godine bacio sam 71,66 metara, a već u martu ove godine u Splitu sam bacio 74,14, čime sam srušio 21 godinu star bh. rekord svog sugrađanina Derviša Emrulija. Od tada sam još tri puta popravljao rekord - 74,96, 77,16 i 77,45 metara - podsjeća Mileusnić, koji se prije tri-četiri godine potpuno posvetio koplju. Do tada je trenirao dalj, troskok, vis i 80 metara prepone.

 

- Uvijek sam volio gledati kako stariji takmičari bacaju koplje. Dali su i meni da probam i odmah sam bacio 36 metara. Neko vrijeme sam uporedo trenirao sprint i koplje, ali sam prelomio i odlučio se samo za koplje. To mi je bio odličan potez - smatra Dejan, koji je vrlo ambiciozan.

 

Iako na Evropsko prvenstvo za seniore u finski Helsinki danas putuje bez norme, koja iznosi 79,30 metara, smatra da čak može ispuniti i B-olimpijsku normu (79,50 metara).

- Napravio sam malu pauzu zbog problema sa zadnjom ložom, ali sam sada ipak u odličnoj formis. Na treningu mi koplje leti u serijama duže od rekorda. Jedino čega se bojim je veliki pritisak, jer prvi put nastupam na ovako velikom takmičenju, a i u kvalifikacijama ćemo baciti samo po tri hica.

No, mislim da bih se mogao plasirati i u finale i ispuniti normu za London. To bi bilo sjajno - kaže Mileusnić.

 

Nedavno je Dejan napokon dobio i prvog sponzora. Komšija Jasmin Čajdrić vlasnik je preduzeća i odlučio je priskočiti u pomoć i tako smanjiti troškove njegovim roditeljima.


V.B./D.Avaz