Printaj ovu stranu
utorak, 12 Juni 2012 13:41

Umro Kemal Ibe Vražić

Jutros oko 7,00 sati u Kantonalnoj bolnici Zenica od posljedica moždanog udara preminuo je proslavljeni rukometni veteran Kemal Ibe Vražić. Termin dženaze bivšeg asa Rukometnog kluba “Čelik" ” biće naknadno objavljen. Kemal Vražić Ibe rođen je 27. septembra 1946. godine u Visokom. Sportom se aktivno počinje baviti daleke 1958. godine, kao dvanaestogodišnjak u DTV “Partizan”, kao mladi gimnastičar i uporedo sa gimnastikom počinje trenirati i fudbal.

 

Međutim, pravu sportsku ljubav nalazi u rukometu pod stručnim vođstvom tadašnjeg trenera Srđana Praljka Šjora. Sjajne fizičke predispozicije, istančan osjećaj za igru i vanserijska nadarenost i talenat uz redovne i naporne treninge dovodi ga još kao 17-godišnjaka u prvu ekipu visočke Bosne. Dugi niz godina igra u Bosni, zatim u Zenici i Borcu iz Travnika i kao takav dobija poziv i nastupa za reprezentaciju BiH, a nedugo potom i za reprezentaciju Jugoslavije. Zahvaljujući odličnim igrama u reprezentacijama dobiva status olimpijskog kandidata Jugoslavije 1970. godine.

 

Sportsku karijeru nastavlja u inostranstvu u klubu “Šafhauzen” iz Švicarske, gdje odlazi 1974. godine, a tokom dugog niza godina igra i u Austriji i Njemačkoj. S aktivnim igranjem prestaje 1981. godine u švicarskom Vinterturu, gdje dobiva mjesto trenera mladih selekcija.

 

vrazic2Za vrijeme sportske aktivne karijere dobio je i niz priznanja od kojih su najznačajnija “Najbolji sportista grada Visokog”, “Zlatna plaketa RS BiH” te “Zlatna plaketa Rukometnog saveza Jugoslavije”.

 

Jedan je od najzaslužnijih za oživljavanje rada RS BiH u ratnom periodu, a decembra 1994. godine aktivno učestvuje u organizaciji Skupštine Rukometnog saveza koja je održana u Zenici, 5. decembra 1994. godine. Iste te godine, nakon ratne pauze, sa radom počinje i RK “Bosna” Visoko, a Ibe kao član Upravnog odbora daje svoj doprinos u stvaranju nove ekipe.  

 

Odmah nakon formiranja Saveza i reprezentacije BiH imenovan je i za prvog direktora reprezentacije, a tokom postratnog perioda dobio je i priznanje za životno djelo RS BiH, te nagradu za sportskog radnika i životno djelo Visokog. U izboru najboljih u sportu ZDK za 2011. godinu dobio je nagradu za životno djelo.

 

- Uprava i igrači RK Čelik saosjećajus a porodicom Vražić u ovom teškom trenutku. Prerano nas je napustio veliki čovjek i sportista, koji je u zeničkom rukometu ostavio trag, baš kao što je nezaobilazno ime u istoriji rukometa Visokog, cijele BiH, ali i bivše države, saopćeno nam je u Upravi Čelika. 

 

(foto-info: Vipromo / Visoko.co.ba / RK Čelik / Zenicablog)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)