29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 17 Septembar 2011 06:21

Video: Najava Pašovića u BNP Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

bnp-zenica2Reditelj Haris Pašović i koreograf Edward Clug u završnim su probama za novu muzičko-plesnu koprodukciju East West Centra Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica pod nazivom "Ruže za Anu Terezu - fudbalske priče".

Kroz pop-folk hitove ispričana je priča o malom gradu na Balkanu u kojem je kafana jedini odgovor na temeljna pitanja koja sebi postavlja «obični» čovjek.

 

Predstava nije nikakva ironija na pop-folk muziku. Naprotiv, ona je snažna odbrana popularne kulture koja jedina direktno komunicira sa željama i strahovima savremenog Balkanca, zbunjenog u vrtlogu kapitalizma i poslijeratne stvarnosti, saopćeno je iz East West Centra.

Aida Čorbadžić, solistica sarajevske Opere pojavljuje se u ulozi kafanske pjevačice izvodeći fascinantni raspon pjesama od pop-folk hitova do umjetničkih kompozicija.

Philip Tan, muzičar iz Singapura, svira uživo balkansku muziku.

Ekipa izvrsnih svjetskih savremenih plesača pleše koreografije Edwarda Cluga, direktora slovenačkog nacionalnog Baleta iz Maribora.

Thomas Steyaert (Belgija), Ulisse Romano (Italija), Ibrahim Ouattara (Burkina Faso), Aydar Valeev (Rusija) i Ayberk Esen (Turska) igraju Balkance s velikom energijom i zadivljujućom plesnom vještinom.

Kostimografi predstave su Vanja Ciraj i Irma Saje (Kao Pao Shu), scenograf je Vedad Orahovac, asistent reditelja Bruno Lovrić, a producenti predstave su Ismar Hadžiabdić i Hazim Begagić.

Ovaj projekt je podržan od MDG-F programa ''Kultura za razvoj''.

trailer za predstavu Ruže za Anu Terezu/Fudbalske priče Harisa Pašovića i Edwarda Cluga, koja je koprodukcijski projekat

Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i East West Centra Sarajevo.


Čitano 3621 puta Zadnji put promjenjen petak, 16 Septembar 2011 23:26