19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Septembar 2011 02:25

Gojer i Latić u BNP-u Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

gojer-laticPredstava "Gazi Husrev-beg" autora Džemaludina Latića u režiji Gradimira Gojera uskoro počinje s pripremama na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Producent predstave je manifestacija "Ajvatovica", a koproducent je BNP Zenica. Prijatelj projekta je Narodno pozorište Sarajevo.

 

- Radi se o predstavi koja nastaje prema izvornom dramskom tekstu Džemaludina Latića, inače potvrđenog pjesnika u našoj književnosti. On je napisao jedan tragedijski obrazac koji, s jedne strane, duguje šekspirijanskom načinu rezimiranja, a, s druge, on je određen onim što se zove antička tragedija - pojašnjava Gojer.

Ističe da se u centru radnje nalazi sudbina Gazi Husrev-bega, velikog darodavca, štitora, vakifa, čovjeka koji je obogatio Grad Sarajevo, ali i BiH, te njegovo veliko prijateljstvo s Ivanom Tardićem, što govori o širini Gazi Husrev-bega u vremenima kada ta širina baš i nije bila u prvom planu.

U predstavi igra više od 30 glumaca. Glavna uloga pripala je Aldinu Omeroviću, a značajnije uloge igraju Izudin Bajrović, Alija Aljović, Muhamed Bahonjić, Ljiljana Čekić... Premijera predstave planirana je za 3. novembar u Zenici, a dva dana kasnije bit će izvedena u Sarajevu.

Čitano 3788 puta